Kända skulpturen fylldes med skum – slamsugare kan kallas in

Den som gick över torget i Kungsbacka på tisdagsmorgonen möttes av en udda syn. Dammen vid skulpturen Livets träd var nämligen full med skum. Nu har skumdämpare lagts ut och kommunen håller vattnet under uppsikt.

ANNONS
|

På tisdagsmorgonen möttes flanerande Kungsbackabor av en lite annorlunda syn. Dammen intill det klassiska konstverket, som skapades 1981 av konstnären Lars Stocks, var nämligen full med ett vitt skum.

På Kungsbacka kommun blev man snart medvetna om det inträffade. Jens Wallentin och Jonas Johnsson från tekniska förvaltningen skickades ut till torget för att inspektera, och kunde ganska snabbt konstatera att dammen och en drygt tre meter djup brunn intill skulpturen var helt full med skum.

Jens Wallentin berättade att det sannolikt var diskmedel som har hällts ut. Men tack vare att skulpturens vatten går i ett slutet system ska det inte vara något som rinner ut i dagvattnet.

ANNONS

– Vi får göra rent och ersätta vattnet, sade han till Kungsbacka-Posten på tisdagsförmiddagen.

Slamsugarbil första planen

I ett första läge var var kommunens plan att kalla in en slamsugarbil för att suga upp skummet och vattnet. En åtgärd som kostar några tusen kronor.

Men i nuläget har man nöjt sig med att fylla på vatten i det slutna systemet och lägga ut så kallad skumdämpare för att få skummet att lägga sig. Det kan dock bli aktuellt senare att skicka dit en slamsugare om man tvingas byta vattnet i skulpturen helt.

– Vi håller platsen under uppsikt framöver och om behov uppstår så kommer vi byta vattnet i systemet, säger Emir Halalkic, verksamhetschef för teknik och utemiljö.

Piggar mot måsar

Livets träd har varit något av en följetong. Under våren har arbetet med att återställa Livets träd till sitt ursprungliga skick pågått för fullt. Att en mås byggde bo på en av skulpturens grenar hindrade inte processen och det färdiga resultatet kunde avtäckas med pompa och ståt under Kulturfestivalen i juni.

Men framöver kommer måsen, som ska ha häckat på skulpturen under flera år, få det betydligt svårare.

– På grenen ska det sättas upp piggar, säger Jens Wallentin.

LÄS MER:Nu sätts skopan i marken på torget: ”Finns stort engagemang”

LÄS MER:Kommunen om häckande måsen: ”Ska försöka att inte störa”

LÄS MER:Kulturfestivalen gick i mål med strålande solsken

ANNONS