Julbelysningen i fara när Kungsbacka kommun elsparar: ”Vi tittar på allt”

Den populära julbelysningen i stadskärnan kan vara en av de saker som släcks för att spara pengar i vinter. Det medger Monica Neptun (L), ordförande i tekniska nämnden.
– Vi tittar på allt, och jag lovar ingenting i nuläget, säger hon.

ANNONS
|

Vid sidan av sommarens rondellplanteringar så är julbelysningen i stadskärnan det som får mest kärlek av kommuninvånarna. Varje år sätter teknikförvaltningen upp tusentals lampor på både husfasader och i lyktstolparna längs de stora infartsvägarna. Ljussättningen sker som sig bör den första advent varje år och evenemanget brukar kärleksbombas i sociala medier.

Priserna skenar

Men i år kan den omtyckta belysningen vara i farozonen. Teknikförvaltningen har just sjösatt en genomgång av vad eller vilka åtgärder som kan bli aktuella att stänga ner när elpriset skenar. I det arbetet finns inga heliga kor, förklarar Monica Neptun (L), ordförande i tekniska nämnden.

– Vi har börjat arbetet med att se över vad vi kan göra och då tittar vi på precis allting. En stor del av julbelysningen består ju av LED-lampor, som är väldigt energisnåla, men jag kan här och nu inte lova någonting, säger hon till Kungsbacka-Posten.

ANNONS

Vägar och belysning

Och det är inte bara julpyntet som ligger i fara. Även annan belysning på vägar eller allmän plats kommer att skärskådas.

– Det skulle i så fall kunna handla om att kanske släcka varannan gatlampa på vissa vägar, om det kan ske utan att det blir så mörkt att det i stället upplevs otryggt, säger Neptun.

Alla talar om elpris

Arbetet med översynen av eltjuvar ska enligt Neptun vara klart för beslut ”inom ett par veckor”. Och hon litar på att kommuninvånarna har förståelse för det som sker, även om det innebär att det omtyckta julpyntet offras.

– Alla talar om elpriset just nu. Då tror jag det viktigt att visa att också kommunen försöker spara och göra rätt när det gäller att få ner elförbrukningen. Det har ett stort symbolvärde, vi ska inte slösa med skattepengarna, säger Monica Neptun.

Förra året köpte kommunen el för 53 miljoner. Kostnaderna i år beräknas redan bli minst 13 miljoner dyrare, i takt med att olika fasta elavtal klingar ut.

LÄS MER:Kungsbacka går emot ansökan om jättelik vindkraftspark: ”Vill inte chansa”

LÄS MER:Kommunens elnota – 53 miljoner: ”Vi jobbar ständigt med att effektivisera”

LÄS MER:Misstag ligger bakom stoppet av reaktorn: ”Får inte upprepas”

ANNONS