Jourstängd veterinärklinik ökar belastningen för Distriktsveterinärerna

Det råder veterinärbrist i hela Sverige som blivit allt påtagligare under pandemin och framför allt under sommaren. När en praktik i Varberg tvingats stänga ner sin jourverksamhet på grund av veterinärbrist har det ökat arbetsbelastningen på Distriktsveterinärerna i Kungsbacka.
– Kortsiktigt kan man lösa det mesta, men det är klart att det blir påfrestande om det blir långsiktigt, säger Karolina Dahlqvist, veterinär och klinikchef.

ANNONS
LocationKungsbacka||

I början av sommaren tvingades den privata kliniken Stordjursveterinärerna i Varberg stänga ner delar av sin jourverksamhet på grund av akut veterinärbrist, något som SVT Nyheter tidigare berättat.

För Distriktsveterinärerna i Kungsbacka har detta inneburit ökat tryck på deras verksamhet, berättar Karolina Dahlqvist, legitimerad veterinär och klinikchef. Och i augusti när Varbergspraktiken stänger ner jourverksamheten helt på obestämd tid, väntas arbetsbelastningen öka med 50-60 procent.

– Vi har haft en god bemanning i Kungsbacka under åren, vi har kanske lyckats gå emot strömmen lite och legat på en stabil nivå. Men arbetsbelastningen har ökat och kommer att öka. Och i augusti när vi tar över hela deras jourverksamhet kommer vi nästan få dubbelt så stort område, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Unga hopptalangen tog silver i NM – nu väntar högre mål

Kommer behöva rekrytera personal

Trots att arbetsbelastningen kommer att öka hoppas Karolina Dahlqvist kunna lösa personal till kliniken.

– Kortsiktigt kan man lösa det mesta men det är klart att det blir påfrestande om det blir långsiktigt. Vi kommer behöva rekrytera för att kunna möta trycket och ge samma service till de i Varberg som de i Kungsbacka får. Det är framför allt veterinärer och administrativ personal som vi kommer behöva anställa.

Veterinärbristen i Sverige har blivit en fråga för regeringen som föregående år och i år beslutat om extra pengar till Sveriges lantbruksuniversitet för att utöka sin veterinärutbildning. Det är främst brist på veterinärer och legitimerad djurvårdspersonal.

I Kungsbacka är man inte lika hårt drabbade eftersom det ligger nära Göteborg, där det finns fler jourverksamheter.

– Om man ser till andra delar av landet så har Kungsbacka många kliniker i närområdet, både små och stora. På dagtid finns det god tillgång till veterinärer, det är framför allt nattetid som det blir svårt. Då är det bara vi som har lantbruksdjur och häst och Blå stjärnan i Göteborg som har jouröppet.

LÄS MER:Skabbrävar oroar – kan smitta hundar och katter

Ett problem som fanns innan pandemin

Veterinärbristen har blivit extra påtaglig under coronapandemin eftersom fler har skaffat husdjur. Men problemet har funnits längre än så, säger Karolina Dahlqvist.

ANNONS

– Det har kommit gradvis under många år, där hela branschen har förändrats. Folk ställer högre krav på veterinärer i dag, djuren är ens familjemedlemmar på ett helt annat sätt än för 20-30 år sedan. Det finns även mer avancerad vård och det kräver mer utbildad personal.

Även klimatet mot veterinärer har förändrats, vilket har lett till att en del har valt att omskola sig till andra yrken och många vill heller inte jobba kliniskt utan jobbar som veterinärer i icke-kliniska yrken som bland annat videoveterinär och administrativt på myndighet.

– I dag blir veterinärer blir uthängda på sociala medier, det har blivit ett hårdare klimat. Även arbetsvillkoren har länge varit otillräckliga. Det är jättetråkigt för alla är engagerade och vill jobba med detta för att hjälpa djuren men man vill också kunna gå hem när dagen är slut. Oavsett vilken yrkeskategori det är, så tär det på en. Men i Kungsbacka har vi haft en fördel, det har varit enklare att rekrytera för personalen har varit nöjda med sina arbetsvillkor.

LÄS MER:Emelies bild på chillande katten Sally tar hem vinsten i tävlingen

”Det absolut viktigaste är att söka vård tidigt”

Även nattjobb väljs bort förklarar Karolina Dahlqvist. Men det finns några saker djurägare kan tänka på för att underlätta för klinikerna.

– Det absolut viktigaste är att söka vård tidigt om man märker att djuret mår dåligt. Det kan vara till sin närmsta klinik eller digitalt men vänta inte till kvällen. Rent krasst är det ju så att tillgången på veterinärer på kvällen och natten är mycket sämre, säger Karolina Dahlqvist och fortsätter:

ANNONS

– Sen är det svårt att säga gör si och gör så, det beror ju från fall till fall. Men att försöka tänka sig för som djurägare, undvik tveksamma miljöer som kan skapa problem exempelvis algblomning, varma bilar. Försök att använda sitt sunda förnuft och läsa på innan om vilka risker som finns.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS