Johan i Gottskär är bäst i Sverige på att öppna ostron

Att öppna ostron är en konst. Johan Malm har den rätta tekniken och gör det snabbare än alla andra. Nyligen vann hann SM i ostronöppning.

ANNONS

Det är titeln svensk mästare i ostronöppning som kocken och krögaren Johan Malm från Gottskär nyligen kammade hem.

– Tävlingen var en av de bättre. Tidigare var ett problem att konkurrensen inte var tillräckligt stor. Men nu har det kommit många duktiga tjejer och killar som är lovande, säger Johan Malm.

– Och lokalerna i Lindholmen street food market, där tävlingen hölls, är fantastiska.

Hur går en SM-tävling till?

– Det är olika heat med fyra tävlande i varje. Man ska öppna 30 ostron så snabbt och så snyggt som möjligt. Går det fel får man tilläggssekunder på varje defekt.

ANNONS

Vad kan gå fel?

– Att man skär sönder ostronet eller att man får med skal till exempel. Det måste se snyggt ut, säger Johan som vann med rekordtiden 2,48 minuter.

Det är åttonde året som Johan Malm kammar hem titeln som Sveriges bäste ostronöppnare. Men han har även flera VM-titlar i bagaget och siktet är inställt på fler guldmedaljer. Kärleken till ostron är visserligen slitstark men att han började tävla på de riktigt höga nivåerna är lite av en slump. En tävling med andra krögare ledde till en annan tävling som i sin tur ledde till en andraplats i SM och en reservbiljett till VM i Galway på Irlands västkust.

– Det var fantastiskt. En folkfest med ostron och Guinness i varje hörn.

Johan vann inte men tävlingen gav blodad tand.

– Jag bestämde mig för att fortsätta. Nu har jag vunnit VM två gånger. Målet är att vinna fler guld.

Hur känns det nu när du tagit hem segern som svensk mästare?

– Det är alltid gott att vara svensk mästare.

LÄS MER:Onsala herrgård fortsätter förfalla: ”Riktigt sorgligt”

LÄS MER:Kalle Moraeus gästade margaritaparty

LÄS MER:Tjolöholm fylldes av fans när Jöback uppträdde – här är bilderna

ANNONS