Jocke från Vallda bojkottar kontantfria restauranger: ”Riktiga pengar funkar alltid”

Jocke Odelberg från Vallda kämpar för kontanternas framtid. Trots att kontantköpen minskar varje år, och att Halland ligger under snittet för antalet uttagna kronor, så upplever han att han har folk med sig.
– Nästan 200 000 är med i Facebook-gruppen, så det finns ett motstånd som gör skillnad.

ANNONS
|

P4 Halland var först med att berätta om Jocke Odelberg som är kontantivrare. Han har ett betalkort, men undviker att använda det till annat än uttag i bankomaterna. För honom är det en del i kampen att behålla kontanterna i samhället.

– Riktiga pengar är det enda som alltid funkar, trots strömavbrott och tekniska problem.

LÄS MER:60-plussare ny målgrupp för inbrottstjuvar

Vill inte gynna bankerna

Han har själv varit med om att ett åsknedslag orsakade ett strömavbrott i en butik, och att allt slocknade. Med kontanter kan transaktioner ändå genomföras. Det är hans främsta argument, men långt ifrån enda.

– Butikerna måste betala stora avgifter för kortköpen, till bankerna som gör miljonvinster. Jag vill inte vara med och gynna det.

ANNONS

Statistik från företaget Bankomat visar att kontantuttagen minskat med tolv procent sedan förra året. I Sverige tar nu varje person ut i snitt 480 kronor per månad, samtidigt som de sätter in 139 kronor. I Halland ligger snittet något under. Hallänningen tar ut 400 kronor och sätter in 115 kronor i månaden.

Gillar inte att kontrolleras

Att användaren av kort lämnar digitala spår efter sig är också något Jocke Odelberg vill undvika.

– Plastkorten visar var du har varit och var du har handlat, jag gillar inte den typen av kontroll.

LÄS MER:Clara fick sitt bank-ID kapat – lurades på flera hundratusen kronor

Jocke är med i en Facebook-grupp med likasinnade, och han berättar att de är närmare 200 000 som håller med honom. Det är detta motstånd som han hoppas ska leda till att kontanterna fortsätter finnas. Han ser själv alltid till att ha pengar på fickan och han gör sitt bästa för att bojkotta verksamheter som tackar nej till kontanter. Men det är inte alltid lätt.

Fick avbeställa hamburgaren

– Alla ställen har inte en skylt utanför. Jag beställde hamburgare en gång, och när jag skulle betala så sa de att de inte tar kontanter. Jag hade inget kort med mig, så det blev inget köp.

LÄS MER:Längre väntetider för pass – maskinerna krånglar

Han bemöts ibland av skepsis från omgivningen.

– En del tror att kontanter är svarta pengar, hur kan det ha blivit så? Jag får kvitto som alla andra.

ANNONS

Något annat som irriterar honom är att vissa grupper i samhället diskrimineras vid en teknisk övergång. Äldre som kan ha svårt att hantera kort, och barn som inte har åldern inne för betalkort, riskerar att stöta på svårigheter i vardagen, menar han.

Avfärdar rånrisken som argument

Betalkortsförespråkare brukar använda rånrisken som ett argument för att undvika kontanter. Men det har Jocke Odelberg en bestämd åsikt om.

– Vid värdetransportrån används färg som förstör sedlarna, och sedan kan man trycka nya. Och som privatperson kan någon ta ens kontanter, men med dagens teknik kan man bli av med hela sin förmögenhet genom skimning. Ingen jag känner går runt med hela sin förmögenhet i kontanter.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS