Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jimmy Karlsson från Fjärås voltade ner i ravinen med bilen: ”Jag har haft änglavakt”

Jimmy Karlsson från Fjärås var nära att mista sitt liv då körde han av vägen i en skarp kurva och voltade ner i en ravin. Nu vill han uppmärksamma allmänheten och beslutsfattare om säkerhetsbristerna på vägen i Fjärås.
– Jag har haft änglavakt och nu säger den att jag ska rädda andra innan ett liv spills där.

Knappt två veckor efter olyckan sitter Jimmy Karlsson, 49 år, ute på sin altan i skuggan. Runt om ligger det brädor och byggmaterial, men han har fått pausa sitt arbete och lägga det på hyllan ett tag framöver.

Söndagen den 25 juli voltade han med sin bil ner i ravinen efter en skarp kurva på Sätilavägen. Det syns att han har varit med om en svår olycka, hans vänstra sida av huvudet är täckt av stora stygn och han är fortfarande lite blå runt ena ögat.

– Jag har verkligen haft änglavakt och nu säger den att jag ska rädda andra innan ett liv spills där, säger Jimmy Karlsson.

LÄS MER: Här är några av Kungsbacka-Postens bästa reportage från 2021

Klockan var strax innan midnatt på söndagen och Jimmy skulle köra hem efter att tagit sig ett dopp i sjön. Han har kört samma väg säkert tusen gånger och kan den utantill och in. Men just den kvällen svängde han försent i en kurva som är känd för att vara skarp, och bilen slog volter rakt ner i ravinen. Bilen som han alltid känt sig så trygg i blev helt förstörd och där inne hängde Jimmy upp och ner.

– Jag tänkte att det var kört där och då, att jag hade gjort min sista resa. Men på något sätt lyckades jag frigöra mig från bältet och ta mig ur bilen. Ett gäng ungdomar hörde kraschen och larmade 112 snabbt, säger Jimmy.

Jimmy Karlsson.
Jimmy voltade med bilen ner i ravinen och fick en allvarlig skallfraktur som letade sig ner till käken. Bild: Jimmy Karlsson.

”Jag hade nog inte suttit här idag”

Jimmy var själv vid medvetande när polisen anlände till platsen och han beskriver sig själv som en enveten Fjäråsbo som aldrig ger sig.

– Polisen var i närheten och kunde ta sig till platsen väldigt snabbt. Inom loppet av fem minuter fick jag hjälp, men hade det gått längre tid än så hade jag nog inte suttit här idag.

LÄS MER: Misstanken: Busschaufför mordhotade passagerare

Efter en kort stund därefter anlände en ambulans till platsen och körde iväg Jimmy ner till Varbergs sjukhus, för att sedan vända om till Sahlgrenska. Han hade fått en omfattande skallskada och behövde opereras direkt.

– Dagen efter fick min pappa fick reda på att jag låg på sjukhuset och han blev väldigt chockad. Det har varit ett trauma för min pappa.

Jimmy blev kvar på sjukhuset under en veckas tid och kommer vara sjukskriven ett tag framöver. Nu i efterhand har han börjat landa i allt som han har varit med om och funderat över hur han kan göra någon skillnad. På Facebook har han gått ut och berättat om olyckan och startat en grupp som heter ”Jimmys kurva”.

Jimmy Karlsson.
På Sätilavägen finns det en välkänd olycksdrabbad kurva där det sker olyckor frekvent och det var också i den kurvan som Jimmy körde av vägen. Bild: Jimmy Karlsson.

”Välkänd olycksdrabbad kurva”

– Jag känner att jag har fått en chans till här i livet och nu vill jag göra något gott av det. Det här är en välkänd olycksdrabbad kurva där det sker olyckor frekvent. Jag var nykter och körde i den bestämda hastigheten, men när en olycka är framme så är den framme.

– Ingen blir längre särskilt förvånad över att det hamnar bilar ute i fårhagen där. Ibland kanske det krävs en dödsolycka för att det faktiskt ska hända något, tyvärr.

LÄS MER: Björn körde rammade TMA-bilen – klev ur oskadd: ”Hann aldrig bli rädd”

Nu vill Jimmy komma i kontakt med likasinnade människor och beslutsfattare som tillsammans kan öka trafiksäkerheten på sikt och på en nationell nivå. Han menar att det finns några saker som behöver förbättras.

– Det borde finnas vägräcken längs med kurvan som skyddar mer och man behöver bredda vägen eftersom det vanligtvis kör många timmerbilar där som korsar över till den andra sidan av vägen. Det är en gammal väg som inte är anpassad efter dagens trafik.

En bilolycka kan påverka en både fysiskt och psykiskt, men Jimmy var bestämd med att ta sig tillbaka till platsen och sätta sig i en bil igen.

– Det är ju så att om du ramlar av hästen så måste du upp på hästen igen, men du behöver inte rida i samma riktning.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.