Jens från Onsala ställer ut sin fars bildskatt: ”Vill vänta med foton från Moskva”

Det var först efter faderns bortgång som Onsalabon Jens Lagergren upptäckte att hans far var en enastående fotograf. Nu ställer han ut delar av bildskatten på Fyren.
– Pappa jobbade under hela sitt vuxna liv för Hasselblad, berättar han.

ANNONS
|

Det är 50 år sedan de flesta av bilderna togs. Kina styrdes av diktatorn Mao Zedong, och bakom järnridån i öst fanns Sovjetunionen. På den tiden arbetade Gustav Lagergren från Kungsbacka som försäljningschef för Hasselblad och reste omkring i världen. Med sig hade han sin egen kamera.

– Han var inte fotograf, men han reste ju mycket i sitt jobb och hade kameran med sig. Det var först efter att han hade gått bort som jag insåg vilken fantastiskt duktig fotograf han var, berättar Jens Lagergren.

LÄS MER:Bra restauranger i Kungsbacka – enligt kockarna själva

Jens är född och uppvuxen i Kungsbacka, men bor numera i Onsala.

ANNONS

– Jag är faktiskt är född på Kungsbacka BB som fanns då, säger Jens.

Han fortsätter:

– Och Viktor Hasselblad hade hus på Råö på den tiden. På 70-talet när de här bilderna togs var Hasselblad kamerornas Rolls Royce. Sovjet gjorde en egen kopia på kameran, men det blev en lite enklare modell.

Bilder från Peking och Moskva

Utställningen som just nu hänger på Fyren visar fotografier från en resa som Gustav Lagergren gjorde i samband med en svensk industrimässa som hölls i Peking 1972.

– Det var den första industrimässan i sitt slag. Pappa var där och passade då på att föreviga människor och miljöer. Han fotograferade med dia och många av bilderna har knivskarp skärpa. Sedan har jag digitaliserat dem, berättar Jens Lagergren.

LÄS MER:Björkris tänds upp för Ukraina: ”Är chockade och bedrövade”

Han hade först hoppats att komma igång med utställningen i samband med OS i Peking. Nu blev det istället mitt emellan OS och Paralympics. Om det senare nu går att genomföra sett till världsläget efter Rysslands invasion av Ukraina återstår att se.

– Pappa var mycket i Moskva och det finns en hel del bilder därifrån. Men jag kände att jag inte ville ta med dem såsom situationen är nu. Samtidigt har jag en idé om att göra fler utställningar och utveckla så att det blir till en resa i tid och rum. Det är även lite av en egen dröm att få kunna resa till de här ställena och uppleva dem. Men jag vill vänta med att visa bilder från Moskva just nu.

ANNONS

Många fotografier av gamla Kungsbacka

En annan idé som Jens Lagergren odlar är att visa sin fars bilder från Kungsbacka förr.

– Det har ju förändrats väldigt mycket de senaste åren. En idé hade varit att ta nya foton och ställa ut jämte de gamla.

LÄS MER:Kyrkan öppen för den som känner oro: ”Finns alltid någon i huset”

Han fotograferar själv som hobby, och då ofta med de gamla hasselbladarna.

– Jag fick ärva min fars kameror. Och en av dem har tillhört Viktor Hasselblad. Den var faktiskt med på Antikrundan för några år sedan. Men man får tänka lite annorlunda när man fotograferar med film, säger Jens Lagergren.

Men tekniken har börjat komma ikapp även för den som gillar gamla kameror.

– Man har ju utvecklat ett nytt digitalt bakstycke som går att fästa på de gamla kamerorna. Det är ganska fantastiskt, att kunna använda 50-60 år gamla kameror tillsammans med ny digital teknik, säger Jens Lagergren.

Utställningen ”En resa i tid och rum - Peking 1972” pågår till och med den 6 mars.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS