Jenny räddade kattungen från åskan – ägaren efterlyses

Jenny Landström gick ut i ovädret och tog hand om en olycklig och blöt kattunge under onsdagskvällen. Den bor just nu i ett av Djurskyddet Norra Hallands jourhem, som efterlyser ägaren.

ANNONS
|

Under onsdagskvällens oväder stod Jenny Landström på sin väninnas balkong på Östanvindsgatan i Kungsbacka.

– Det regnade och blixtrade och jag hörde hur en katt skrek och jamade jättemycket i ett träd nedanför. En man var redan där och letade så jag gick ut för att hjälpa till, säger hon.

När Jenny kom ner hade katten, som visade sig vara en liten en, lyckats ta sig ner.

– Det var tydligt att den ville upp i famnen. Jag stoppade den innanför jackan så att den skulle hålla värmen och den började spinna och gosa direkt. Den verkar ju vara tam så jag tror inte att det är en vildkatt.

ANNONS

Hon lade ut en efterlysning efter kattens ägare på Facebook och tog med den kissen till väninnan. Efter en stund blev de kontaktade av en volontär från Djurskyddet Norra Halland, som kom förbi med en chipläsare för att kontrollera om katten var id-märkt. Det var den inte. Katten togs omhand av Djurskyddet och har blivit inkvarterad i ett av deras jourhem.

Jenny Landström beskriver hur hon snabbt fäste sig vid det lilla knytet.

– Efteråt kände jag sorg. Jag hoppas inte att det är någon som har dumpat den. Den är alldeles för liten för att vara ute.

Viktigt med kastrering

Under torsdagen har inlägget om kattungen delats flitigt. Även Djurskyddet Norra Halland har lagt ut en efterlysning.

– Ingen ägare har hört av sig än. Ofta brukar de här små vännerna som är ute på vift hitta sin ägare ganska snart, så det är lite konstigt, säger Karin Sundgren, kassör på Djurskyddet Norra Halland.

Katten är en hona och Djurskyddet bedömer att hon är runt fyra månader gammal. Det är inte ovanligt att katter i den åldern på vift dyker upp den här tiden, enligt Karin Sundgren. De flesta kattungar föds i mars-juni.

– Det klassiska fenomenet "sommarkatt" har blivit lite bättre tror jag, men det är året runt numera. Det stora problemet är att folk låter sin katt föda en kull utan att tänka efter ordentligt. Om alla kastrerade sina katter så skulle vi minska antalet av landets 150 000 hemlösa katter, säger hon.

ANNONS

Läs mer: Så ska katterna skyddas

Att inte kastrera katten tror hon beror på okunskap. Men en katt kan bli könsmogen redan vid fyra månader och då är det vanligt att den springer iväg på jakt efter en partner att para sig med.

– Det finns också en gammal myt om att katten mår bäst av att skaffa en kull – det är fel! En katt som kastreras mår så mycket bättre på alla sätt.

Det finns även en helt felaktig uppfattning om att "katter alltid klarar sig". Men snittåldern för en hemlös katt är bara två år och oftast lider de innan de dör, vittnar Karin Sundgren om.

Viktigt arbete

Hon och hennes kollegor på Djurskyddet Norra Halland jobbar ideellt och hårt med dessa frågor året om. En önskan är att kastrering av katter blir obligatoriskt enligt lag. 1 april i år trädde en ny djurskyddslag i kraft, där det blev olagligt att överge djur.

En annan mycket viktig aspekt för kattens bästa, som inte heller gick igenom i den nya lagen, handlar om obligatorisk id-märkning av katter.

– En katt som inte är id-märkt har ingen ägare. Det skulle bli mycket lättare för oss om det var lag på att id-märka sin katt. Men vi kommer att jobba för att få igenom ett lokalt beslut i Kungsbacka om detta. Det finns en kommun i Sverige som redan har en sådan regel.

ANNONS

Tillbaka till det lilla knytet som Jenny Landström räddade från regn och åska under onsdagskvällen.

– Nu vet vi inte om den här katten har en ägare eller inte. Men har hon det har hon fått komma ut alldeles för ung. Vi släpper väl inte ut vårt femåriga barn i skogen helt själv och begär att den ska klara sig? säger Karin Sundberg.

Kanske har kissen smitit ut själv? Jakten på en eventuell ägare fortsätter och Djurskyddet Norra Halland uppmanar att ta kontakt med dem om man vet något om kattungen.

Tove Gontran

redaktion@kungsbackaposten.se

Djurskyddet Norra Halland

Djurskyddet Norra Halland är en ideell förening som jobbar i Kungsbacka med omnejd för att hjälpa katter som far illa. Hela verksamheten finansieras av gåvor, donationer och sponsorer.

Varje år adopterar föreningen bort mer än 100 katter.

Målsättningen är att bidra till att alla kattägare tar sitt ansvar och kastrerar, id-märker och registrerar sina djur.

Organisationen efterlyser ständigt folk som vill hjälpa till. Är du intresserad finns mer info här.

Fem råd om du funderar på att skaffa katt:

1. Fundera över om du har tid, råd och möjlighet att skaffa en katt.

2. Kontakta en uppfödare, annonsör eller katthem för att köpa katten.

ANNONS

3. Åk till en kattbutik och köp alla tillbehör som en katt behöver (foder, mat- och vattenskål, toalettlåda, klösbräda, korg, halsband och namnbricka eller koppel och sele, klosax, transportbur, leksaker med mera).

4. Fundera över vilken försäkring katten ska ha och teckna en.

5. Se till att din katt blir kastrerad vid lämplig ålder, id-märkt och registrerad samt regelbundet vaccinerad.

Källa: Agria Djurförsäkringar

ANNONS