Jägaren åtalas vid Varbergs tingsrätt.
Jägaren åtalas vid Varbergs tingsrätt. Bild: Annika Karlbom

Jägare misstänks ha utsatt vildsvin för ”onödigt lidande”

Den dräktiga vildsvinssuggan hade träffats av en hagelsvärm som täckte stora delar av hennes kropp. Att skjuta vildsvin med hagelgevär är inte tillåtet – och jägaren polisanmäldes av grannjaktlaget för att ha orsakat djuret ”onödigt lidande”. Nu åtalas den misstänkte skytten, en man från Kungsbacka, för förseelse mot jaktlagen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Skottskadad och blödande sprang den stora vildsvinssuggan, som hade fyra kultingar i magen, genom skogen. Suggan korsade en jaktlagsgräns och blev snart dödad av en jägare i ett annat jaktlag, vars jakthundar fångat in djuret.

När jaktlaget sedan flådde vildsvinet så gjorde de en oväntad upptäckt. Suggan hade träffats av en svärm från ett hagelgevär och såren täckte stora delar av högersidan av kroppen. Hagelgevär är inte ett tillåtet vapen för jakt på vildsvin enligt naturvårdsverkets föreskrifter – så jaktlaget anmälde sin upptäckt till polisen. I polisanmälan står det att djuret utsatts för ”onödigt lidande”.

En av jägarna i det anmälande jaktlaget berättar i förhör att han blev ”förbannad och ledsen” över upptäckten. Han säger vidare att det egna jaktlaget aldrig skulle ha dödat suggan om det inte vore för att hon redan var skadeskjuten. Eftersom hon hade kultingar i magen så skulle hon ha "sparats”.

”Det är så man gör”, säger jägaren förhör.

Förnekar brott

Den Kungsbackabo som nu åtalas vid Varbergs tingsrätt för de otillåtna skotten mot suggan förnekar brott. Han menar att han egentligen varit ute för att jaga rådjur men att han skjutit vildsvinet i självförsvar, då han uppfattat att det varit på väg emot honom. Han säger till förhörsledaren att han avlossat skottet på 4-5 meters avstånd från djuret.

En jägare som förhörs som expert i utredningen säger dock att skjutningen troligen skett på 25-30 meters avstånd, med tanke på hur utspridd hagelsvärmen är. Samma jägare berättar att hagelvapen mot vildsvin inte dödar djuret utan bara skadar det.

I stämningsansökan hävdar åklagaren att den misstänkte jägaren har begått brottet med uppsåt eller av grov oaktsamhet.

LÄS MER:Man från Kungsbacka åtalas för jaktbrott – sköt gråsäl

LÄS MER:Kungsbacka har flest viltolyckor i Halland

ANNONS