Inställningen har ändrats – nu vill folk ha körkort för vattenskoter: ”Kan fort bli farligt”

Till slut blev antalet olyckor för många. Sedan 1 maj krävs förarbevis för vattenskoter. Daniel Taimory utbildar intresserade. Han vittnar om ett enormt intresse.
– Vi trodde inte att så många skulle höra av sig, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Daniel Taimory har kört vattenskoter i sex år. Han har själv efterlyst någon form av körkort för att fara fram över vattnet i ett sådant fartyg.

– Det är ganska mycket kraft i en vattenskoter, 300 hästkrafter ungefär. Dessutom sitter man oskyddat. Sen finns det väderförhållanden som kan ställa till det. På havet finns mängder av märken som man bör känna till. Trots allt detta har i princip vem som helst kunnat sätta sig i en vattenskoter och blåsa iväg, säger Daniel Taimory.

Körkort kom lägligt

Han driver Västkustens vattenskoterutbildning, som sträcker sig över stora delar av södra och västra Sverige.

– Om man inte varit med om något ute på havet, så har man ingen bild över hur farligt det faktiskt kan vara. Det här kom oerhört lägligt. I många andra länder är det självklart med körkort för vattenskoter.

En utbildning kostar ungefär 4 000 kronor och kan vara över på två dagar om man väljer intensivkursen.

– Bland annat får man lära sig hur vattenskotern fungerar. Det är ett måste om något skulle hända med den. Då måste du ha en förståelse om hur den fungerar. Du får grundläggande navigation, så att man ska slippa gå på grund.

En grundläggande kunskap

Daniel Taimory berättar att tyngden ligger på riskmedvetenhet. Hur man ska agera om det sker en olycka.

– Om man ska sammanfatta det lite, så handlar det om grundläggande kunskap om vattenskotern, sjövett och framför allt åtgärder vid olyckor, säger Daniel Taimory.

Han berättar att intresset för att få ett förarbevis är väldigt stort, större än vad de hade tänkt sig. Om man saknar förarbevis, riskerar man böter vid en kontroll.

– Man skulle ju kunna tänka sig att det finns de som kör i en mindre insjö som aldrig blivit stannade och som då chansar. Många vi pratar med anser nu att det är en självklarhet med ett körkort för vattenskoter. Så var det inte tidigare. Men många är väldigt positiva till detta, säger Daniel Taimory.

Inställningen har ändrats

Den tidigare inställningen om att ett körkort för vattenskoter är löjligt och att man har koll på vad som krävs, är som bortblåst, enligt Taimory.

– Påtagligt många har en positiv inställning. Man rör ju sig dessutom med massa annat folk på sjön. Det är skönt att veta att folk har en grundläggande kunskap.

Daniel Taimory berättar att de har utbildat allt fler instruktörer i samband med att efterfrågan har ökat. Ungefär en vecka efter anmälan kan man få en kursplats.

Har du under dina år på sadeln sett ett behov av körkort för vattenskoter?

– Ja, absolut. Exempelvis ett killgäng kan låna ut vattenskotrar till varandra och det kan vara kul för stunden när man kör runt och skojar, men det kan snabbt gå fel. Det kan bli jättefarligt, säger Daniel Taimory.

LÄS MER:Fiskare försökte sälja för små humrar – döms för tjuvfiske: ”Har bytt ut”

LÄS MER:Här är västsvenskarnas magiska drömresmål – som förvånar resebolaget

LÄS MER:Nu kan du få böter direkt om du buskör vattenskoter

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS