Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Inspelat sexsamtal kan ligga bakom mordet i Åsa – rättegången inledd

Ett smyginspelat samtal om sex är ett av de sista livstecknen från den man som dödades i sitt hem i januari. Den misstänkta kvinnan blev upprörd när hon upptäckte att samtalet bandats. Ett par timmar senare hittas mannen död.

Rättegången mot den kvinna i 45-årsåldern som misstänks ha huggit ihjäl sin särbo i dennes hem i Åsa inleddes i Varbergs tingsrätt under måndagen. Kvinnan hävdar nödvärn, men kammaråklagare Pernilla Johansson säger att ingenting tyder på att den misstänkta har blivit slagen av mannen sedan 2019.

Under den första rättegångsdagen höll åklagaren sin sakframställning som till stor del handlade om de telefonsamtal och sms som den misstänkta kvinnan skickat och tagit emot under månaderna före och timmarna efter dådet inträffade. Sms-konversationen vittnar om ett stormigt förhållande där upprörda bråk varvades med försoningskramar. Under ett bråk påminner kvinnan mannen om att han gett henne en örfil under sommaren 2019, och det är alltså den örfilen som kammaråklagare Pernilla Johansson menar är den sista misshandeln man känner till.

LÄS MER: Mannen kan ha legat död i timmar – kvinnan satt och surfade

Kvinnojour ska vittna

Kvinnan i 45-årsåldern var samlad under den första dagen i tingsrätten. Hon tuggade tuggummi och lyssnade uppmärksamt på åklagarens framställan. Efter lunch tog advokat Elisabeth Johansson över och försvarets inställning är att kvinnan med kniv dödade särbon, men att detta skedde efter att mannen påbörjat ett brottsligt angrepp på henne. Under förhöret som följde berättade kvinnan med egna ord att hon blivit utsatt för fysisk och psykisk misshandel i stort sett sedan relationen startade 2010.

– Det blev tidigt mycket bråk och psykiskt våld och örfilar. Men vi hade bra perioder också, nyktra, trevliga stunder, säger hon.

Försvarsadvokaten har till kommande rättegångsdagar tillkallat vittnen från en kvinnojour som den misstänkte har besökt, samt en exsambo till den mördade mannen. Den misstänkta kvinnan uppger att en läkare 2016 dokumenterat blånader på hennes arm. Däremot har aldrig någon polisanmälan gjorts kring misshandel inom relationen.

När kvinnan beskrev vad som hände under dagen för dådet berättade hon att båda var påverkade av alkohol och att tjafs uppstod ett par gånger. Mellan dispyterna gjorde mannen smyginspelningen, där kvinnan hörs framföra klagomål på deras sexliv. När hon upptäckte att telefonen spelade in uppmanade hon honom att stänga av. Därefter bröts inspelningen och inom några timmar hade mannen bragts om livet. Kvinnan berättade att hon kände sig trängd, och att mannen knuffade runt henne, samt gav henne en eller två örfilar.

LÄS MER: Misstänkta mördaren ringde mamma efter mordet: ”Kan skönja ett motiv”

Åklagaren ifrågasätter knivhuggen

Misshandeln skedde, enligt kvinnan, i både vardagsrummet och köket. Hon blev livrädd, kände sig trängd och fick panik när mannen ställde sig framför henne och hon beskriver att hans ögon blev svarta.

– När han stod framför mig med sina knutna nävar höjda tog jag kniven från diskbänken och högg honom två gånger under armen, sa kvinnan under rättegången.

Kammaråklagare Pernilla Johansson ifrågasatte flera gånger denna berättelse, eftersom hon menar att huggen omöjligt skulle träffa så långt bak på mannens sida, om han stod placerad som kvinnan säger.

Rättegången fortsätter 3 och 4 juni.

LÄS MER: Mordmisstänkta kvinnan: ”Jag drack ofta och stora mängder”

LÄS MER: Mannen knivhöggs när paret skulle laga mat – kvinnan hade sökt på mord

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.