Ingvar Oldsberg blev 76 år gammal
Ingvar Oldsberg blev 76 år gammal Bild: Janerik Henriksson/TT

Ingvar Oldsberg är död

Folkkära tv-profilen Ingvar Oldsberg är död. Den legendariska programledaren blev 76 år gammal. ”Ingvar Oldsberg avled i dag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom”, meddelar hans familj till flera medier.

ANNONS
|

Den kända programledaren Ingvar Oldsberg är död. Den klassiska Göteborgsprofilen har i flera år dragits med olika hälsoproblem och så sent som i oktober 2021 tackade han nej till att medverka i Bingolottos jubileumsprogram av hälsoskäl.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i ett uttalande.

Han efterlämnar sig barnen Viktoria, Staffan och Karolina.

Började som sportjournalist

Ingvar Oldsberg började sin bana som sportjournalist, men var framförallt känd som en av Göteborg och Sveriges mest folkkära tv-profiler. Han var programledare för ”På spåret” till 2009 och utsågs 2006 till Årets göteborgare.

ANNONS

På 2010-talet var Oldsberg engagerad i att bevara kranarna i Göteborgs hamn och betalade tillsammans med bland annat Ola Serneke, Stena Line och Volvo ett antal miljoner för kranarna, för att sedermera sälja tillbaka dem till Göteborgs stad för bara ett par kronor.

Uppvuxen i Mölnlycke

Ingvar Oldsberg växte upp i Mölnlycke. Sedan 1970-talet arbetade han för SVT i Göteborg och har medverkat i produktioner som ”Oss skojare emellan”, egna talkshowen ”Oldsberg - för närvarande”. Men mest känd är han från att tillsammans med Björn Hellberg varit programledare för ”På spåret” från starten 1987 till 2009 då Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över programledarskapet.

”Hade alla möjliga jobb”

I en intervju i GP har Ingvar Oldsberg berättat om hur han en gång upptäcktes och blev en av programledarna för ”Tipsextra” på 1970-talet.

– Jag hade alla möjliga jobb på den tiden för att finansiera mina studier. Men framför allt var jag vaktmästare på Ullevi. Där gick jag ner till spelargången i min blå overall och kommenterade matchen för mig själv. Folk i närheten tyckte ju jag var knäpp.

Men någon såg något hos den knäppe vaktmästaren: Oldsbergs chef. En chef som dessutom råkade bada bastu regelbundet med en viss Lars-Gunnar Björklund.

En Björklund som behövde folk till sitt nya projekt – ”Tipsextra”.

ANNONS

– Min chef berättade om en vaktmästare ”som var lite annorlunda, då han står och refererar matcherna för sig själv". Lars-Gunnar tyckte det lät intressant, berättade Oldsberg.

Han sökte jobbet tillsammans med 90 andra – och fick det.

2009 blev Ingvar Oldsberg också programledare för nylanseringen av SVT:s klassiska intervjuprogram ”Här är ditt liv”.

ANNONS