Ingen vuxen bland unga efter 21

Kungsbacka har 83 000 invånare och 30 procent är under 20 år. Ändå finns varken fältassistenter, socialtjänst eller andra vuxna kommunanställda som jobbar natt. Kommunpolisen Anna Lindqvist är kritisk till att kommunens tillsyn över ungdomarna tar ledigt varje kväll klockan 21.
– Det finns ett jättebehov av fler vuxna ute på nätterna, säger hon.

ANNONS
|

På Valborg hade polisen tillsammans med sina volontärer och nattvandrare bemannat upp ordentligt bland firande ungdomar i bland annat Gottskär. Festandet gick lugnt till, men mängder av unga fick se sin alkohol beslagtas. Men det som var mest slående var att ungdomarna fick hållas själva. Av flera hundra som var ute i april-kvällen fanns knappt en enda vuxen. Och när ungdomarna själva frågade ”var alla vuxna höll hus” valde Kungsbackapolisen att gå ut på Facebook.

Stor uppmärksamhet

”Var är föräldrarna”, skrev Anna Lindqvist och hennes kollegor, ett inlägg som fick minst sagt stor uppmärksamhet.

Och från ordningsmaktens sida finns en kritik mot bristen på vuxennärvaro på stan. Framför allt gäller den att Kungsbacka kommun inte har en enda personal anställd som jobbar under nätterna. Lindqvist menar att det är ofattbart.

ANNONS

– Kungsbacka har 83 000 invånare och 30 procent av dem är under 20 år gamla. Ändå finns inga socialarbetare, fritidsledare eller fältassistenter som jobbar natt. I den här kommunen finns helt enkelt ingen som tar hand om de unga som är ute och rör sig på stan, säger hon.

Fältassistenter kallas de socialarbetare som jobbar ute på plats, en titel som ibland doftar lite 70-tal. Anna Lindqvist menar att det ändå behövs proffs därute i Kungsbackanatten.

– När patrullerna omhändertagit någon ungdom som mår dåligt, så är det enda vi kan erbjuda att köra dem till psykakuten i Varberg. Ändå kanske de inte är så sjuka att de hör hemma där, men de mår för dåligt för att lämnas ensamma på egen hand, säger hon.

Dessutom låser transporten upp polispatrullen i flera timmar, tid som skulle kunna användas bättre.

Men som kommunpolis – vilka möjligheter har du att påverka att få fram kommunpersonal som jobbar nattetid?

– Min chef har försökt trycka på i frågan men då fått svaret att ”ingen vill jobba natt”. Men tänk om vi poliser skulle säga likadant, säger Anna Lindqvist.

Och hon påminner om att kommunen har totalt 24 ungdomskonsulenter anställda.

– Men de jobbar med aktiviteter som ungdomarna själva får bestämma, och de går hem klockan 21. Vi behöver någon som finns därute på plats. Det finns ett jättebehov, säger Anna Lindqvist.

ANNONS

Och polisens önskan om riktiga fältassistenter nattetid får politiskt stöd.

Vänsterpartiets Maria Rasmussen skrev tidigare i år en motion till kommunfullmäktige om att börja med fältassistenter i Kungsbacka. Hon föreslår en verksamhet med kvalificerade och utbildade socionomer, som jobbar uppsökande ute på fältet och nära ungdomarna.

– Vi har pratat mycket om tryggheten ute på stan, framförallt på sena kvällar och på nätterna och om allt som hände på Säröbussarna. Vi känner överlag att det behövs fler vuxna ute där det händer. Det har vi fått till oss i samtal med polisen men också av ungdomarna själva. Och Kungsbacka är en stor kommun nu, stor nog att ha sina egna fältassistenter. Det är att ta ansvar och visar ett förebyggande tankesätt, säger hon.

Med fältassistenter på plats finns alla möjligheter att fånga upp det som händer tidigt.

Har försvunnit

– Tänk bara vilken kommunikation det skulle kunna bli, en direktkoppling som ger information från ungdomarna själva. Då skulle kommunen kunna ta tag i problem innan de gått för långt, och bara det skulle vara en jättebesparing på alla plan, säger Rasmussen.

Varför Kungsbacka inte har egna fältassistenter är oklart. Moderaten Kalle Påsse Sundvall har suttit många år i nämnden för individ- och familjeomsorg och är nu ordförande. Men när det gäller fältassistenternas försvinnande blir han svaret skyldig.

ANNONS

– Det kan ha varit av ekonomiska skäl, eller bara att den verksamheten skulle läggas över mer på öppenvården. Jag vågar inte svara om det var ett politiskt beslut, eller bara behandlades som en budgetfråga, säger han.

Polisen efterlyser fältassistenter, de säger att det finns inte en enda kommunanställd socialarbetare som jobbar efter 21. Ska det vara så i en kommun med så många unga?

– Detta är ju mer än jag visste. Det är ju en fråga jag behöver ta med mig till tjänstemännen. Nu har vi inte haft fältassistenter på ett tag, så i så fall måste vi utreda och ta reda på vad det kostar, säger Kalle Påsse Sundvall.

Många av de olika orterna i kommunen har nattvandrare. Det är vuxna, föräldrar, som efter ett förutbestämt schema kränger på sig en gul jacka och kollar läget på byn.

Malin Tuvesson är en av de ansvariga i Fjärås, som tämligen nyss startade sin verksamhet med nattvandring efter att ha legat nere ett tag.

– Det började med ett upprop på Facebook efter att det hänt lite saker i Fjärås. Det har varit en del skadegörelse i centrum och då har en del tröttnat och ansett att vi kanske borde gå runt, säger Malin Tuvesson.

ANNONS

Ett fåtal går

I Facebookgruppen finns för närvarande 99 personer. Men betydligt färre engagerar sig i själva promenaderna.

– Vi har varit ute två helger, fredag, lördag och även på Valborg. Ena gången gick Hans, min sambo, själv. Andra gången var det ett par som var ute. På Valborg var det fem personer och i fredags gick jag själv. Vi hoppas att det ska komma igång ordentligt eftersom det är så många i gruppen. Det räcker ju att lägga en timme i månaden och då blir det inte så betungande.

Varför är det så vårt att få fler att ställa upp och verkligen gå sin runda på byn?

– Det är väl helt enkelt svårt att lyfta på baken från tv-soffan.

Vad händer i Fjärås?

– Man läser på sociala medier nästan varje helg om saker som hänt. De river ut blommorna som pizzerian, affären och thairestaurangen har. De har sprutat ner hårspray över hela Fjärås, även över vårdcentralens bil. Förskolorna har blivit vandaliserade och folk tröttnar ju, säger Malin Tuvesson.

Hon har tre vuxna barn mellan 25 och 28 år. Nu har hon skaffat två nya, en på ett år och en på sex år. Malin Tuvesson har ett historiskt perspektiv på nattvandringen i Fjärås.

ANNONS

– Jag nattvandrade även då. Då var det jag och min hund som var ute. På den tiden var det mer fylleri bland ungdomarna. Det kallades Plattan och de var inte gamla, runt 14-15 år. Nu upplever jag det inte som så mycket alkohol, men mer skadegörelse och vandalisering, säger Malin Tuvesson.

Mats H Ljungqvist

0300-519 83

Tobias Sandblom

0300-68 18 61

ANNONS