Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

I dag har hon hundratusentals följare i sociala medier och driver en av Sveriges största inredningsbloggar. Men när flyttlasset gick till huset i Kungsbacka stötte Frida Ramstedt på problem – som resulterade i en bok om inredning som snart ska få sin tredje uppföljare.
– Jag fick inte till den här hemkänslan. Och jag fick ingen hjälp – ingen kunde förklara för mig hur jag skulle göra, säger hon.

ANNONS
|

Frida Ramstedt ligger bakom Instagramkontot Trendenser, med cirka 179 000 följare, men även bloggen med exakt samma namn. Och för två år sedan bestämde hon sig för att skriva sin första inredningsbok, som ger handfasta råd och förklarar grundprinciperna bakom.

Det är just grunderna som man behöver förstå för att kunna bli ett en inredningsexpert.

Förstå vad du går igång på

Men först måste man lista ut vad man själv gillar eller med andra ord vad man går igång på, förklarar Frida Ramstedt.

– Du måste ha tålamod och förstå dig själv. För min del var det min egen frustration som tände gnistan. Det var när jag flyttade till Kungsbacka och till ett hus som jag upplevde var hopplöst svårt att inreda.

ANNONS

LÄS MER:Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

Frida Ramstedt, som är från Umeå, hade vid det laget jobbat med inredning i tio år.

– Det var för att det var ett vanligt hus. Sådana syns ju aldrig i inspirationsbilderna i magasinen. De visar mest utopiska hem fulla av charm, som egentligen är rätt enkla att inreda, eftersom vad man än ställer in i dem blir fint.

– Jag fick inte till den här hemkänslan. Och jag fick ingen hjälp – ingen kunde förklara för mig hur jag skulle göra.

Därför tog hon saken i egna händer och skrev sin första bok ”Handbok i inredning och styling”. Och nyligen, vid påsk, var uppföljaren ”Övningsbok i inredning och styling” ute i affärerna.

LÄS MER:Rickard letar efter hus – vill köpa slottet ”Nog dyrt att värma upp”

Strunta i sociala medier – hitta dig själv

Många väljer att leta inredningstips på sociala medier, som till exempel på Instagram eller Pintrest. Men tyvärr blir det ofta en quick-fix. Om man ska börja inreda och styla sitt hem så har Frida Ramstedt några tips på frågor som man kan ställa till sig själv.

– Vilka färger får du en skön känsla av? Vad har du för minnen som du mår bra av? Har du bott på något hotell där du kände att du kunde slappna av och i sådana fall vad kan du hämta för inspiration ifrån det? Säger hon.

ANNONS

Det handlar om att trigga igång känslor i sig själv och hitta det som betyder, berättar hon. Och en känsla kan generas av en viss färg eller ett material.

– För mig var det känslan av trä. När jag inredde mitt hem insåg jag att alla möbler och ytskikt var förseglade med lack, och även att vårt golv var hårdlackat. Det fanns inga naturliga material.

LÄS MER:Här förverkligar de sitt drömhus i Kungsbacka

Här är det vanligaste misstagen

Det viktigaste är att lära sig grunden innan man går vidare till detaljerna. Och ett av de vanligaste misstagen är att man inte anpassar inredningen efter rummet. Ofta är det övermöblerat eller trångt hemma hos folk.

Ett tips för att få rummet i stället att upplevas mer balanserat är att ha en stor matta.

– Mattan ska vara större än soffan då grundar den. Tyngdpunkten ska ligga lågt ner i rummet. Många gånger har vi för små mattor till möblemanget.

Något som också är vanligt är att man har för små soffbord till för stora soffor. Det kan alltså bli svårt att nå när man ska ställa av saker.

– Sedan när det gäller soffan är det också viktigt att välja en efter hur man sitter. Vissa halvligger, andra sitter och andra fikar i soffan – då blir det jobbigt att ha en loungedel.

ANNONS

Att planera och möblera i sitt hem är svårt och därför sitter Frida Ramstedt just nu och filar på en till bok, som är planerad till någon gång i oktober.

– ”Möblering och planering”, heter den. Det blir en naturlig uppföljning, säger hon hemlighetsfullt.

Fakta: Så höjer du mysfaktorn

Struktur: Börja med att fundera på vad du ha för ytskikt hemma, se strukturen. Om allt är väldigt platt och blankt kan det vara bra att tillföra naturliga element som läder eller fårskinn.

Belysningen: Är viktig för att skapa en mysig känsla i sitt hem. Ett rum bör ha fem till sju ljuspunkter för att få det perfekta ljuset, men också för att kunna variera sina ljuskällor.

Ljusstyrkan: I en av lamporna bör det finnas en dimmer – det är viktigt att reglera ljuset. Och när du väl köper en lampa, tänk på hur du vill rikta ljusen i rummet. Går ljuset upp i taket eller når det enda ner till köksbordet?

Växtlighet: Det är viktigt att få in naturliga element i sitt hem. Och då kan man fundera på vad du har för levande inslag eller växtlighet i hemmet. Det kan vara alltifrån olika inomhusväxter, snittblommor eller en kvist från skogen kan tillföra något.

Tavlor: Många drar sig för att spika upp något och därför har de inte tavlor på väggarna. Tavlor gör jättestor skillnad för hemkänslan. Utan kan rummet upplevas väldigt kalt.

Bli personlig: Ha foton på din familj. Det har vi slutat med, men det är jätteviktigt att det finns bilder på de som bor hemma, tycker Frida Ramstedt.

Textilier: Gardiner och överkast det gör det mer ombonat. Många drar sig för att sätta upp gardinerna. Men de är så viktiga för akustiken i rummet.

ANNONS