Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare. Arkivbild.
Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Indiska dubbelmutationen upptäckt i Västra Götaland

På torsdagen bekräftade Västra Götalandsregionen för Mölndals-Posten att den indiska dubbelmutationen av coronaviruset har påträffats.
– Vi har haft enstaka fall, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Det är för Mölndals-Posten som Dotevall bekräftar upptäckten, som gjordes genom ett stickprov.

– Vi har haft ett fall med resekoppling. På grund av att det är ett stickprov kan det förmodligen finnas flera, säger VGR:s biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Fallet upptäcktes några veckor tillbaka. Men vilken kommun eller område fallet upptäcktes i vill Dotevall inte uttala sig om.

– Vi kommenterar inte enskilda fall.

Hur ser ni på skyddet från vaccinen när det gäller de olika mutationerna?

– På den brittiska mutationen biter vaccinet väldigt bra. Man ser ett aningen sämre skydd på den brasilianska och den sydafrikanska, säger han och fortsätter:

– Den indiska dubbelmutationen vet man inte alls vad den har för betydelse. Det finns ingen kunskap om den och det är ingen som vet. Det finns bara fläckvis kunskaper och just nu finns den runt i tio till elva länder.

ANNONS