Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Inbrott på Elof Lindälvs gymnasium – elever skickas hem

Polis kallades tidigt på måndagsmorgonen till Elof Lindälvs gymnasium efter att personal upptäckt att skolan haft inbrott, bland annat saknades flertalet datorer.
Nu har samtliga elever skickats hem för distansundervisning.
– Det är väldigt tråkigt, det förstör så mycket, säger Lisa Jönsson, rektor.

Det var under måndagsmorgonen som personal på Elof Lindälvs gymnasium kom till skolan och upptäckte att det varit inbrott.

– Alla i årskurs två har fått vända i dörren och skickas hem. Det blir distansundervisning och personalen får jobba hemifrån. Just nu är polisen är på gång och krisgruppen är här, säger Lisa Jönsson, rektor.

De vet inte i nuläget om inbrottet inträffat under natten eller under helgen. Just arbetar de för att kunna återgå till ordinarie verksamhet så snart som möjligt. Eftersom årskurs ett och tre redan hade planerad distansundervisning fortlöper skoldagen som planerat för dem.

LÄS MER: Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka är populärast i Göteborgsregionen

– Vi inväntar mer information, sen är det viktiga nu att säkerställa att eleverna få info av lärare och vårdnadshavare. Vi har fasta rutiner för sådana här händelser, säger Lisa Jönsson.

Polis anlände till skolan vid niotiden för att inleda en utredning om stöld. De kan nu bekräfta att 26 rum brutits upp och att ett stort antal datorer saknas.

– På ett okänt sätt har någon tagit sig in i skolan och där tillgripit datorer genom flera uppbrutna dörrar. Nu kommer vi göra en brottsplatsundersökning i eftermiddag, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

”Inte mycket man kan göra”

Frida Beijer var en av de elever som stoppades av lärare vid entrén till skolan. Först förstod hon inte vad det var som hade hänt.

– Jag kom hit för att ha en kurs på morgonen, kommer till dörren och där berättar en lärare att skolan är stängd och alla lektioner på distans. Jag frågar då vad som hänt och han svarar att det är typ 30 rum som haft inbrott och flera dörrar som är uppbrutna, säger Frida Beijer.

Hon kunde själv inte se någon skada på utsidan av skolbyggnaden men fick tillsammans med många andra elever vända hemåt igen.

– För min del var det lite smått segt då jag åkt i 30 minuter för att komma dit och är superkall, så får man veta att man inte ska vara där ändå. Det är såklart inte mycket att göra, man är trots allt van att ha distans nu, säger hon.

LÄS MER: Högstadieeleverna återgår till skolbänken – trots höga smittspridningen

Hoppas slippa ställa in lektioner

På plats på skolan har de ännu ingen total överblick över skadorna men det står klart att vissa kontor och dörrkarmar är uppbrutna samt att flertalet datorer saknas.

– Vi hoppas att ingen behöver ställa in sin lektion men det kan såklart vara lite svårt att arbeta om man inte har sin dator. Vi inväntar hur dagen utvecklar sig så får vi se, säger Lisa Jönsson.

Trots att skolan fick ställa om studieplanerna för dagen omgående så tror hon att elever och lärare kommer kunna anpassa sig väl.

– Som tur är så är vi ganska snabba på att ställa om till distans, vi har ju gjort detta i över ett års tid. Man har sina kanaler och man vet hur man ska koppla upp sig. Nu försöker vi så snart som möjligt att lösa det här, säger Lisa Jönsson.

Under morgonen inväntar personal polisen på skolan, men trots att de har rutiner och har kunnat hantera situationen snabbt är Lisa Jönsson ändå upprörd över situationen.

– Det är väldigt tråkigt, det förstör så mycket, säger hon.

Vid lunchtid stod det klart att skolan även kommer att hållas stängd under tisdagen med distansstudier för samtliga elever.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.