Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Möbeljätten Ikea höjer möbelpriserna och fortsätter med sina ryska affärer.
Möbeljätten Ikea höjer möbelpriserna och fortsätter med sina ryska affärer. Bild: Langhjelm

Ikea fortsätter att köpa ryskt trä

Möbeljätten Ikea fortsätter att köpa in ryskt trä från sina leverantörer, trots att företaget lovat att dra sig ur Ryssland efter invasionen av Ukraina.
– Vi stängde inte allt på en gång. Vissa av våra leverantörer har fortsatt att köpa lite virke, säger Robert Olsson, utvecklingschef inköp i Ikea, till Aftonbladet.

I början av mars stängde Ikea ner sina ryska varuhus och skulle också stoppa alla sina ryska affärer, inklusive ryskt möbelträ.

”Detta innebär att Inter Ikea koncernen pausar all export och import till och från Ryssland och Belarus”, skrev Ikea på sin hemsida.

Nu avslöjar Aftonbladet att Ikea fortsatt handeln med Ryssland under de senaste månaderna. I ett brev från Ikeas utvecklingschef för inköp bekräftas det att ryska träinköp planeras att minska 85 procent jämfört med samma tid som i fjol, men att det till skillnad från i Belarus inte handlar om något totalstopp.

Ikea väntar sig fortsatta leveranser

Utvecklingschefen Robert Olsson skriver också i brevet:

”Ikea förväntar sig också att alla leverantörer fortsätter att minska sitt beroende av rysk träråvara”, citerar Aftonbladet.

Leverantörerna har under vissa förutsättningar, kunnat få köpa lika mycket ryskt trä som under fjolåret, om volymerna godkänts av Ikea.

Robert Olsson, utvecklingschef för inköp, bekräftar för Aftonbladet att den ryska träimporten fortsätter men i minskad skala.

– Alltså, våra egna produktionsenheter har helt stoppat, sedan har vissa av våra leverantörer fortsatt att köpa lite virke, för de måste ju hitta nya leverantörskedjor. Vi får ju inte ta död på våra leverantörer...

Det råder träbrist i världen, och kraftigt stigande råvarupriser. Det tillsammans med haltande globala transportsystem och kriget i Ukraina har fått Ikea att höja priserna på möbler med upp till tio procent.

– Vi har väldiga problem med att få varor till våra varuhus nu. Nu är det huggsexa på råvarumaterial utanför Ryssland i stället. Det är inte alls enkelt detta, säger Robert Olsson till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Nya Ikea i Kållered – så ser det ut inne i varuhuset

LÄS OCKSÅ: Ikea stoppar robotlagret i Kållered – men ska öppna

LÄS OCKSÅ: Ikea i Kållered skänker gosedjur och filtar till drabbade i Ukraina

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.