Ikea blir Sveriges största laddstation för elbilar

Ikea ska bygga 700 laddpunkter för elbilar vid sina varuhus, varav 280 av dem ska vara snabbladdare.
– Man ska kunna köra från Malmö i söder till Haparanda i norr och ladda bilen vid Ikea-varuhus, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea.

ANNONS
|

Ikea drar igång en stor miljösatsning genom att installera 700 laddpunkter vid sina 20 varuhus i landet, i samarbete med laddoperatören Recharge.

Satsningen innebär att Ikea utökar det svenska nätet för snabbladdare med över 18 procent, det vill säga nära en femtedel. I dag finns cirka 1 600 snabbladdare på marknaden. Ikea kommer att bidra med 280 stycken till. Hela nätet ska vara utbyggt 2024.

LÄS MER:De öppnade Ikea för 50 år sedan – ordnar träff en gång om året

– Våra varuhus kommer att få 24 till 32 laddpunkter för våra kunder, medarbetare och lastbilarna som ansvarar för hemleveranser. Vi har beslutat att vara klimatpositiva senast 2030, och senast 2025 ska vi ha utsläppsfria hemleveranser, säger Jonas Carlehed.

ANNONS

Laddningen kan anpassas efter kundernas behov

Utbyggnaden av laddpunkter vid Ikea-varuhusen är en del i den miljöplanen.

Ikea har laddpunkter för elfordon redan i dag, men efterfrågan på snabbladdare ökar ute i samhället.

Vid varuhusen kommer det i snitt att finnas 16 snabbladdare, men installationerna kommer att förberedas så att de kan utökas till 24 stycken per varuhus.

– Kunderna kommer att ha olika typer av behov. En del kanske vill passa på och ladda under lite längre tid när de är inne och handlar inne i varuhuset, andra kanske bara vill sträcka på benen och ta en fika och passa på att snabbladda sin bil, säger Oskar Svedenstedt, marknadsdirektör på Recharge.

LÄS MER:Fortfarande oklart när det nya Ikea-varuhuset i Kållered kan öppna

Snabbladdarna kommer att vara 150 kilowatt effekt, med kapacitet att öka upp till 300 kilowatt. Med den kommer det att ta tio till femton minuter att ladda elbilen.

– Det finurliga med de här systemen är att de kommer att ge bilen vad den behöver vid varje enskilt tillfälle. Olika bilar kan ta emot olika effekt, säger han.

De andra laddpunkterna kommer att ha längre laddtider, upp emot ett par timmar.

– Vi kommer att ha konkurrensmässiga priser. Det kommer att kosta tre kronor per kilowattimme att ladda med en normalladdare och 5,75 kronor att med en supersnabbladdare, säger Oskar Svedenstedt.

ANNONS

LÄS MER:Hemma hos färgälskaren Tanya: ”Mitt hem är min målarduk”

Sverige först ut med Ikeas snabbladdarnät

Ikea börjar med att bygga ut de nya laddstationerna i Sverige, och har en plan att bygga ut laddstationer vid sina varuhus även i andra länder.

– Vi är så glada över att rulla ut den här ambitiösa satsningen i Sverige först. Vi har en plan och kommer att återkomma till vilka länder som kommer att tillkomma, säger Jonas Carlehed.

Ikea kan se att efterfrågan av hemleveranser ökar stort i alla länder.

– Nu kan vi snart ladda våra lastbilar på samtliga varuhus och tar ett stort steg mot nollutsläpp, säger han.

ANNONS