I godisälskarnas land – dessa är Kungsbackabornas favoriter

Sista lördagen i september är lösgodisets dag. Har det någon betydelse för världens mest godisätande folk? Tveksamt, enligt Godishavets Christina Medin.
– Folk köper godis på lördagarna ändå, men det är ett kul jippo för barnen.

ANNONS
|

Svenskar äter mest smågodis i världen. Enligt Jordbruksverket äter vi cirka 15 kilo godis och choklad om året per person. Det är en ökning med drygt 50 procent sedan 1980. På den tiden fanns inte begreppet lösgodis. En expedit bakom kioskdisken plockade bit för bit, utifrån kundernas önskan. Varje pralin hade ett styckpris, och påsarna var små.

Det var först 1985 som Livsmedelsverket rekommenderade dåvarande Hälsovårdsnämnden att tillåta självplock av smågodis. Då sköt snaskätandet i höjden, samtidigt som priset sjönk.

Här säljs ett ton i veckan

Christina Medin driver sedan 3,5 år Godishavet tillsammans med maken Stefan Medin. De öppnade sin stora godislada i Tjolöholm i mars 2019, precis ett år innan pandemin slog till.

ANNONS

– Vi har faktiskt inte märkt av det. Vi har sålt ändå. Vi säljer ungefär ett ton i veckan, säger Christina.

Hon står bakom kassan och diggar lite till musiken som strömmar ur högtalaren.

– Musiken är viktig, vi spelar country eller gamla svenska låtar. Sånt som folk känner igen. Det bästa med det här jobbet är att alla man möter är glada.

På fredagseftermiddagen fylls den stora butiken på med kunder. Kungsbacka-Posten ställde den viktiga frågan: ”vilket är ditt favoritgodis”, och lät kunderna svara.

Sura colanappar är populära

Christina Medin har testat nästan allt i butiken, och hon slår fast att violpistolerna är godast. Och hon gillar inte surt, vilket kanske är en åsikt som sticker ut i Kungsbacka. Hon avslöjar nämligen vilken sort som säljer mest.

– Sura colanappar. Det finns några sorter som säljer väldigt bra, men om jag ska säga någon så är det sura colanappar som är populärast.

I butiken finns 1 000 olika sorter. Företaget köper helt enkelt in de sorter som säljer bäst i Sverige. Sedan kan kunder lämna önskemål också.

Alla högtider är bra godisdagar

Snart är det dags för Halloween. Högtiden då alla ska se till att ha godis hemma, för att muta busiga och läskiga barn.

ANNONS

– Då säljs det förstås mycket godis, men speciellt läskiga sorter går faktiskt inte så bra. Under julen säljs däremot speciella julgodis och mycket choklad, säger hon.

Efter nyår är affärerna i gottebranschen lite lugnare. Då brukar hon och Stefan passa på att resa bort på semester.

– Men man kan tro att folk är trötta på godis efter jul. Det är de inte. De är sugna på andra sorter, som lakrits och surt. Och sedan är det påsk och det är en rolig högtid för oss, det finns ju så mycket roliga påskägg i alla möjliga färger och smaker, säger Christina Medin.

LÄS MER:Energichocken gör chipspåsen mycket dyrare

LÄS MER:Klassisk butikskedja i konkurs

LÄS MER:Feminette lämnar Kungsbacka efter 35 år – flyttar ihop med klassiska herrbutiken

ANNONS