I elkrisens spår: kommunen sänker värmen på kontoret

Kungsbacka kommun går nu ut med att man vidtar åtgärder för att minska elanvändningen. Detta gör man genom att sänka temperaturen i stadshuset och släcka utanför kommunala byggnader.
– Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt, skriver Johan Burman, tillförordnad biträdande chef för serviceförvaltningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Energikrisen har gjort att myndigheter gett kommuner direktiv om att vidta åtgärder. Målet är att sänka förbrukningen för att minska risken för elbrist.

För Kungsbacka innebär det en rad konkreta förändringar.

20 grader på kontoret

Bland annat ska temperaturen i kontorslokaler och lunchrum i stadshuset sänkas från 21 till 20 grader.

Utomhusbelysningen kring vissa kommunala lokaler kan komma att släckas nattetid, till exempel på skolgårdar och kontorslokaler. Även effektbelysning på exempelvis träd ska släckas.

Kommunen ska undersöka om det är möjligt att släcka ner delar av gatubelysningen, utan att riskera säkerheten och tryggheten för invånarna. Beslut kommer efter att en kartläggning gjorts.

ANNONS

P-hus ska få rörelsesensorer

Parkeringshuset Linden nämns specifikt i pressmeddelandet. P-huset lyser i dagsläget oavsett om någon är där eller inte, och nu arbetar man för att koppla in rörelsesensorer.

– Vår bedömning är att de åtgärder vi genomför ger god effekt samtidigt som de inte innebär allt för stor påverkan på människor och samhället. Vi följer också de lagar och krav som gäller för exempelvis inomhustemperaturer, säger Johan Burman, tillförordnad biträdande förvaltningschef för Service.

Julgranen ska lysa

Han har även berättat för Kungsbacka-Posten att man inom kort ska kommunicera tydliga riktlinjer internt, om hur medarbetare ska jobba för att minska elförbrukningen i kommunens lokaler.

Julbelysningen kommer att tändas, men i mindre omfattning än vad Kungsbackaborna vant sig vid. Den blir glesare, och träden runt torget kommer förbli släckta. Den stora granen ska dock lysas upp med LED-lampor, som vanligt.

De första förändringarna kommer ske 10 oktober, och fortsätta införas löpande.

LÄS MER:Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning

LÄS MER:Tjolöholm drar ner på elnotan: ”Vi vill inte tappa julkänslan”

LÄS MER:Så ser framtidens energisnåla hus ut – det sitter i väggarna

ANNONS