I dag kan du se försvarets julkula över Kungsbacka

I dag skulle du ha sett upp under lunchen. Ungefär klockan 12.15 bjöd försvaret på årets Julkula över Kungsbacka – fyra Herculesplan som traditionsenligt flyger i formation.

ANNONS
|

Julkulan är en formation där fyra av försvarsmaktens största transportplan som är baserade i Sverige, TP 84 Hercules, ger en julhälsning från luften.

Med åren har kulan blivit en uppskattad tradition.

– Det här är populärt – såväl hos oss som hos allmänheten. Många hör av sig i god tid och undrar när det är dags, säger Per Forsberg, kommunikatör vid F7 i Sotenäs, den flygflottilj som ansvarar för tisdagens uppvisning i västra och södra Sverige.

Julkulan är en bra övning

Det är dock inte enbart för att önska västsvenskarna en god jul som flottiljen ger sig upp i formation med de fyra planen.

ANNONS

– För oss är det också en bra övning – det är inte så ofta vi ges möjlighet att flyga i formation under så lång tid, säger Per Forsberg.

I varje plans besättning ingår i regel sex personer: två piloter, en navigatör, en ingenjör/mekaniker och två lastmästare.

Väderutsikterna inför tisdagens uppvisning bedömde han som goda.

– Tipset är att man ger sig upp på en höjd med fri sikt åt alla håll, då är möjligheterna att se oss mycket goda, säger han.

Den traditionella julgransflygningen – då jaktplan kommer i form av en julgran – över Västsverige är planerad till den 14 december. Några tider för den har dock inte spikats.

Julkula över Västsverige 7 december

12:00 Vänersborg

12:02 Trollhättan

12:12 Göteborg

12:23 Varberg

12:27 Falkenberg

12:32 Halmstad

12:36 Laholm.

14:08 Jönköping

14:14 Ulricehamn

14:19 Borås

14:25 Sätila

14:27 Landvetter

14:33 Alingsås

14:40 Grästorp.

Observera att tiderna är ungefärliga.

ANNONS