Här är katterna som söker nytt hem

Djurskyddet Norra Halland, föreningen som räddar katter fyller snart 25 år. Det vill man fira med att bygga ett katthem. Men innan dess finns mer akuta problem att lösa. Fler katter än vanligt är i behov av ett tryggt hem.
– De senaste två åren har vi haft glädje av pandemin, men inför den här sommaren vill folk ut och resa, säger Karin Sundgren.

ANNONS
|

Karin Sundgren är ordförande på Djurskyddet Norra Halland och berättar engagerat om arbetet med att hitta kärleksfulla hem och familjer till ensamma katter.

Långt ifrån alla är övergivna. Vissa har aldrig levt bland människor. En del är uppvuxna som nyttodjur på en gård, utan att kastreras eller vaccineras.

– Blir det för många katter på samma yta så ryms de inte på reviret utan då lämnar de gården. Sedan kan en hona få 20 ungar på ett år. Alla klarar sig inte, men en del gör det och det kan bli kolonier med massor av skygga katter. De är svåra att hjälpa, säger Karin Sundgren.

ANNONS

Förvildade tamkatter

Men även tamkatter behöver tas omhand, och i vissa fall omplaceras.

– Det kan vara en okastrerad hane som gått vilse från ett jättebra hem och inte hittar hem. De klarar sig inte själv. Våra katter är inte vildkatter, de kan vara förvildade, men de är fortfarande tamkatter. De har jakten i sig, men kan inte försörja sig. Så de är utmärglade och kastar sig över mat när de får chansen.

Föreningen har kontakt med en rad jourhem som fungerar som en sluss för djuren innan de kommer till sitt permanenta hem. Om inte jourhemmet fäster sig vid den lilla krabaten och bestämmer sig för att behålla sin nya familjemedlem.

Rekordmånga omhändertaganden förra året

Just nu börjar dock placeringarna sina. För första gången på fyra år har man fått säga nej till tamkatter, på grund av brist på jourhem. Anledningarna är främst två. Dels att man tog emot rekordmånga katter förra året, hela 238 stycken. Och dels att coronahotet minskat drastiskt.

– De senaste två åren har vi haft glädje av pandemin, men inför den här sommaren vill folk ut och resa. Under pandemin har många skaffat katt just inför sommaren då man vet att man är hemma. Nu vill man avvakta, vilket är förståndigt, men det blir ett problem för oss, säger Karin Sundgren.

ANNONS

Djurskyddet Norra Halland

– Föreningen grundades 1998.

– Verksamheten är ideell och finansieras av donationer.

– Målet är att hjälpa katter att hitta nya hem, eller att återfinna sina gamla ägare.

– Just nu behövs både nya jourhem och permanenta hem.

– På hemsidan www.djurskyddetnorrahalland.se finns mer information om katterna som söker hem.

Hemlösa katter lever i två år

Eftersom jourhemsplacerade katter inte får gå ut så går villaägare i stort sett bort som kandidater under sommaren. Då vill de flesta kunna öppna altandörren obehindrat. Till dräktiga honor, och nyförlösta honor med ungar finns ett par lediga platser fortfarande, men i övrigt är det alltså stopp.

Djurskyddet Norra Halland vädjar till kattälskare som har möjlighet att öppna sina hem och hjärtan att ge det en chans. Det är nämligen viktigt att en katt får tak över huvudet.

– En hemlös katt lever i snitt i två år. De drabbas av sjukdomar, parasiter, svält och olyckor. Det är alltså ett enormt lidande. Många är luggslitna, har öronskabb och avslitna tänder. Jämför det med en ägd katt som har en snittålder på 14 år, berättar Karin.

Avmaskade och vaccinerade

Men vem som helst får inte ta sig an ett husdjur via föreningen. På hemsidan finns ett formulär att fylla i för att visa sitt intresse. Svaren granskas och en del går bort direkt.

– Våra katter ska inte bara få ett bra liv, de ska också få ett långt liv. En katt kan bli 20 år, och det måste finnas en plan för det, precis som man har för ett barn. Man bör räkna med en kostnad på 10 000 kronor om året.

ANNONS

Katterna som adopteras genom föreningen är vaccinerade och avmaskade, och är de över fem månader gamla så är de även kastrerade. Verksamheten är helt ideell, och drivs av donationer och sponsorer, sedan starten 1998. Nästa år är det alltså dags för 25-årsjubileum och förhoppningen är att fira med ett nybyggt katthem.

Söker mark till katthemmet

– I den bästa av världar skulle vi ha en anställd, men det skulle kunna gå runt på volontärer. Både unga vuxna och äldre mår bra av att vara med djur och det skulle vara en samhällsnytta för både människor och katter, säger Karin Sundgren.

Hon hoppas att kommunen har en plätt mark med kommunalt vatten och avlopp att avvara för att ställa upp ett modulhus som kan komma att växa i framtiden.

– Det vore ju fint att kröna 25-årsjubileumet med ett katthem där vi kan rädda fler katter. Vi vädjar till våra politiker om hjälp, säger hon.

LÄS MER:Katten Siv tillbaka efter en månad på drift – över en mil från hemmet

LÄS MER:Här levde de vanvårdade katterna – självdog och ruttnade

LÄS MER:Alla ville klappa alpacka på Allekulla gård

ANNONS