Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

72-årige Tommy Simon bor i Göteborg, som tillhör Västra Götalandsregionen, men ska snart vaccinera sig i Kungsbacka i Region Halland. ”Det var uppenbart att jag bor i Göteborg och att jag inte är listad på den vårdcentralen, men de nekade inte mig”, säger han.  Bild: Jenny Ingemarsson
72-årige Tommy Simon bor i Göteborg, som tillhör Västra Götalandsregionen, men ska snart vaccinera sig i Kungsbacka i Region Halland. ”Det var uppenbart att jag bor i Göteborg och att jag inte är listad på den vårdcentralen, men de nekade inte mig”, säger han. Bild: Jenny Ingemarsson

Hundratals från VGR vaccinerade mot covid-19 i Halland

Tusentals svenskar har vaccinerat sig mot covid-19 i andra delar av landet än där de är folkbokförda.
Bland annat har 700 personer från Västra Götalandsregionen vaccinerat sig i Halland.
– Vi kan bara uppmana till deras samvete att se till att vaccinera sig där man är folkbokförd, säger Karin Hesselgard, närsjukvårdschef i Region Halland.

Vaccindoserna fördelas ut i landet efter folkmängd och hur många äldre som är folkbokförda i en viss region. Enligt Folkhälsomyndigheten kan även personer som bor tillfälligt i sin sommarstuga, arbetar eller studerar på annan ort vaccinera sig i en region där de inte är skrivna.

Enligt myndighetssiffror från slutet av mars har drygt 21 000 svenskar vaccinerat sig utanför sina hemregioner, knappt 2,5 procent av det totala antalet vaccinerade.

LÄS MER: Då kan vaccineringen i Tingbergshallen dra i gång – smygstart i Halmstad

I vissa regioner är det vanligare än i andra. I Region Halland är det 3,7 procent av alla vaccinerade som inte är folkbokförda i regionen. Merparten av dem kommer strax norrifrån – av knappt 1 600 utomstående personer är 700 från Västra Götalandsregionen, enligt siffror från Region Halland.

Flera personer som GP har pratat med berättar att de har bokat tid för vaccinering i Kungsbacka kommun. En av dem är 72-årige Tommy Simon. Via bekanta hörde han talas om möjligheten och nu har han en tid som väntar 21 april.

– Jag kunde själv logga in med bank-id och hade sju olika dagar att välja mellan. Det var uppenbart att jag bor i Göteborg och att jag inte är listad på den vårdcentralen, men de nekade inte mig. Det var inga problem alls, säger han.

Tommy Simon, 72, ser fram emot livet efter vaccinet: ”Man kommer kunna vara mer aktiv och vara på andra platser än hemmet och de allra närmaste gångstigarna utan att riskera någonting. Man har ju nästan varit i husarrest.” Bild: Jenny Ingemarsson
Tommy Simon, 72, ser fram emot livet efter vaccinet: ”Man kommer kunna vara mer aktiv och vara på andra platser än hemmet och de allra närmaste gångstigarna utan att riskera någonting. Man har ju nästan varit i husarrest.” Bild: Jenny Ingemarsson

Han är kritisk till att man i Västra Götalandsregionen inte har vaccinerat fler äldre. Så istället för att vänta längre bokade han en tid i Halland.

LÄS MER: Efter covidkritiken – nu backar kommunen om städrutinerna på skolorna

Nu ser han fram emot att snart, för första gången på över ett år, kunna träffa vänner.

– Det allra viktigaste är att man minskar risken att bli sjuk. Men man kan ju vara smittbärare ändå, så det gäller att hålla sig på sin kant. Men man kommer kunna vara mer aktiv och vara på andra platser än hemmet och de allra närmaste gångstigarna utan att riskera någonting. Man har ju nästan varit i husarrest.

Inga problem – än

Karin Hesselgard, närsjukvårdschef i Region Halland, säger att de inte kan vägra någon att vaccinera sig hos dem.

– Vi kan bara uppmana till deras samvete att se till att vaccinera sig där man är folkbokförd.

LÄS MER: Regionen slutar erbjuda antikroppstester: ”Begränsat värde”

Än så länge har det dock inte inneburit några problem, säger hon och påpekar att det även finns hallänningar som vaccinerar sig på andra håll i landet.

– Men vi får se hur det påverkar oss till sommaren när det säkert kommer många sommargäster. Men vi vet inte nu om man är färdigvaccinerad då eller inte. Det får vi ta upp då om vi ser att det blir ett problem.

Samordnaren manar till eftertanke

Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge säger att de inte vet hur många från VGR som har vaccinerats på andra håll i landet, men uppmanar de som gör det att tänka till.

– Man ska tänka på att man får sin första och andra dos på samma plats. Innan man bestämmer sig för att åka iväg och vaccinera sig ska man tänka hela vägen fram. Man måste också själv uppsöka vaccineringen, man kommer inte bli kallad på samma sätt.

I Västra Götalandsregionen är 2,6 procent av de vaccinerade från andra regioner, motsvarande knappt 4 000 personer. Det har dock inte ställt till med några problem, enligt Rygge.

– I nuläget är det inte problematiskt. Om det skulle visa sig vara det längre fram så är det något man diskuterar i den nationella vaccinsamordningsgruppen för att det inte ska bli överbelastat.

LÄS MER: Lokala föreningar bygger skuldberg till kommunen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.