Hundrastgården en mötesplats för traktens jyckar – nu kan det bli fler

Kungsbacka har bara en hundrastgård. Planen är nu att det ska bli många fler. Varje månad hör folk av sig till kommunen med det önskemålet.
– Både hundrädda och hundägare ringer, säger Sabina Johnsen, enhetschef för trafik och utemiljö på Kungsbacka kommun.

ANNONS
|

Den hundrastgård som finns ligger i Fors. Men det är inte tillräckligt. Kommunen har fått påstötningar minst en gång i månaden under flera års tid.

– Dels är det hundägare som vill få chansen att släppa loss sin hund. Men det är även folk som är rädda för hundar som ringer. Vi har koppeltvång i våra parker, men många upplever att hundar är lösa ändå, säger Sabina Johnsen.

Sabina Johnsen, enhetschef för trafik och utemiljö på Kungsbacka kommun.
Sabina Johnsen, enhetschef för trafik och utemiljö på Kungsbacka kommun. Bild: Kungsbacka kommun

Mycket bajs i rabatterna

Samtalen från folk som anser att det är för mycket hundbajs ute på gatorna har uteblivit. Däremot har kommunens parkarbetare fått uppleva problemet med hundars avföring.

LÄS MER:Hobbyn blev Ulricas väg ur mörkret

– I våra planteringar ligger en hel del hundbajs. Det blir så klart ett problem för våra medarbetare när de ska rensa rabatterna. Ibland sätter de handen rakt i avföringen.

ANNONS

Var de nya hundrastgårdarna ska ligga är inte klart. Det finns inte ens ett politiskt beslut om att de ska byggas. Frågan om hundrastgårdar ska tas upp i tekniska nämnden 20 oktober.

Fler i grannkommunerna

Kungsbacka kommun har jämfört sig med andra kommuner runt om. I Varberg finns två hundrastgårdar. I Mölndal hela 15.

– Det finns en i Fors, men vi ser att det finns utrymme för några till. Både i Kungsbacka stad, men även utanför, som i Särö exempelvis. Vi tittar på redan befintliga områden, som grönområden eller gamla fotbollsplaner som inte längre används, säger Sabina Johnsen.

LÄS MER:Så räddar du valpen från förgiftningsdöden: ”De smakar på allt”

Hon berättar att varje plats måste anpassas och noga planeras.

– Alla platser är inte lämpliga som hundrastgårdar. Det måste fungera med omgivningen, säger Sabina Johnsen.

Hundarna får springa av sig och träffas

Till en början är hundrastgården i Fors tom när Kungsbacka-Posten är där. Men ganska snart kommer Roger Nilsson och hans tvåårige hund Niko, en blandning av schäfer och husky. Det spritter rejält i tassarna på Niko när kopplet åker av.

LÄS MER:Kvinna polisanmälde hundstöld – hände mitt framför ögonen

– Det är bra med hundrastgårdar, men den här är så otroligt tråkig. Bara en stor tom gräsplätt. Kommunen borde ta en sväng ner till Helsingborg. Där har de en rastgård som är stor som en skog. Man kan som hundägare springa och gömma sig och aktivera hunden på alla sätt, säger Roger Nilsson.

ANNONS

Han är också trött på vätan på hundrastgården i Fors. I mitten går en grussträng, men på alla gräsområden är det rejält blött och sankt.

Folk från hela kommunen

– Jag tycker det är bra att den här finns. Hundarna får lite spring och så får de träffa andra hundar. Vi är här väldigt ofta.

Hunden Amos tillsammans med matte och husse, Babette och Giovanni Vuollett besöker också den stängselinringade grönytan i Fors där hundarna får leka.

LÄS MER:Hopp, lek och träning för fyrbenta och tvåbenta kompisar

– Väldigt bra om de satsar på fler hundrastgårdar. Vi bor alldeles i närheten, men hit kommer det folk från Fjärås, Anneberg och Särö bland annat. Det kommer hundar och hundägare från hela kommunen, säger Babette Vuollett.

Ser gärna agility-bana

Hon berättar att de är på hundrastgården flera dagar i veckan. Amos, som är en rumänsk gatuhund, får då chansen att socialisera sig med andra fyrbenta.

På vägen tillbaka till bilen skickar Roger Nilsson med en passning till de styrande i kommunen.

– De får väldigt gärna göra en agility-bana. Vår hund älskar det, han gillar att aktivera sig. Det gör säkert fler hundar, säger Roger Nilsson och får nickande medhåll av Babette och Giovanni.

En hundrastgård kostar ungefär 120 000 kronor i material och uppförandekostnad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS