Hundägaren Li mötte varg i Halland

Under en morgonpromenad på tisdagen träffade hundägaren Li Månljus, som bor öster om Halmstad, på en varg. Det är möjligt att det rör sig om den varghanne som länsstyrelsen i förra veckan efterlyste.
– Jag trodde inte att det var sant, säger Li Månljus.

ANNONS
|
Hundägaren Li Månljus var ute på en morgonpromenad med hundarna Milou och Rufus – när hon träffade på en varg. ”När jag vänder mig om så står vargen helt stilla och glor på mig – ungefär 20 meter bort”, berättar hon.
Hundägaren Li Månljus var ute på en morgonpromenad med hundarna Milou och Rufus – när hon träffade på en varg. ”När jag vänder mig om så står vargen helt stilla och glor på mig – ungefär 20 meter bort”, berättar hon. Bild: Privat

I förra veckan gick Länsstyrelsen i Halland ut med en vädjan till allmänheten om att rapportera in eventuella vargobservationer i länet.

Bakgrunden är att myndigheten fått flera indikationer på att en varghanne har befunnit sig i de östra delarna av Halmstads kommun i flera veckor. Länsstyrelsen söker nu svar på huruvida varghannen har träffat en tik och bildat revir i området.

”Stod och tittade på varandra”

En som kan ha sett vargen är Li Månljus, som bor i Gyltige utanför Simlångsdalen. På tisdagen tog hon en morgonpromenad, tillsammans med hennes två hundar, och hon ska då ha varit med om något annorlunda.

– Jag var precis nästan hemma och märkte att hundarna hade varit lite oroliga den sista biten. När jag tar upp ena hunden och vänder mig om så står vargen helt stilla och glor på mig – ungefär 20 meter bort, berättar Li Månljus.

ANNONS

– Jag fann mig inte riktigt där. Jag tänkte bara på mina hundar. Vi stod och tittade på varandra. Vargen var stor, hade iskalla ögon och stod helt stilla, fortsätter hon.

– Jag släppte in hundarna och gick ut igen och då hade vargen pinnat vidare, så jag fick tyvärr bara filmsnutten där man ser att vargen går längs vägen.

Hur gick tankarna när du såg att det var en varg?

– Jag blev fascinerad och häpen, men inte rädd. Jag tänkte mer ”wow”, för att vargen stod stilla och tittade på mig så länge. Det blev ett märkligt möte, svarar hon och tillägger att hennes reaktion möjligen hade varit annorlunda om mötet inträffat långt hemifrån.

”Skulle inte vara så roligt”

Li Månljus berättar att det är första gången som hon träffat på en varg i området. Tidigare har hon endast observerat räv. Och med anledning av medias rapportering om en varghanne i de östra delarna av kommunen valde hon att kontakta tidningen.

– Jag kan inte säga om det är samma varg som eftersöks av länsstyrelsen. Men att det var en varg är jag säker på, då jag själv har jägarexamen, säger hon och fortsätter:

– Det var en häftig upplevelse, men det är klart att jag inte vill ha varg så nära huset. Det skulle inte vara så roligt i längden.

ANNONS

Bekräftas av länsstyrelsen

Martin Broberg på länsstyrelsens naturvårdsenhet har tittat på videoklippet och bedömer att det rör sig om en varg. Han berättar vidare att myndigheten, sedan pressmeddelandet i förra veckan, har fått in flera rapporter från allmänheten, varav några varit av ”stort intresse”.

Att länsstyrelsen söker information om vargen grundar sig i myndighetens inventeringsuppdrag. När det gäller varg handlar det om att fastställa hur många revir som finns i länet.

LÄS MER:Vädjan till allmänheten: Har du sett vargen?

LÄS MER:Nu startar inventeringen av varg i Halland

LÄS MER:Experten: ”Så här ska du bete dig om du möter varg i skogen”

ANNONS