Hovrätten mildrar inte straffet för stöldligan som rånade äldre

Männen var ute på stöldturné och lurade äldre i över halva Sverige. Bland annat lurade de en 95-årig kvinna i Kungsbacka på över 15 000 kronor. Två av männen överklagade tingsrättens dom. Ingen av männen får gehör i Hovrätten som också skärper straffet för en av männen med ytterligare två års fängelse.

ANNONS
LocationKungsbacka||

De fem männen som varit ute på stöldturné i över halva Sverige åtalades alla vid Värmlands tingsrätt i våras. Stöldligan har lurat äldre personer på pengar, i vissa fall har de lurat sig in i personens hem och stulit värdesaker och bankkort.

Männen som är mellan 21 och 33 år gamla dömdes alla till fängelsestraff för grov stöld, försök till grov stöld, grovt egenmäktigt förfarande och grovt bedrägeri vid flera tillfällen. Två av männen dömdes till fem års fängelse.

Stal 15 000 kronor från en 95-åring

Den 95--åriga kvinnan i Kungsbacka blev utsatt för ligan förra året, då männen lurade till sig kvinnans bankkort och tog ut 15 000 kronor i en bankomat i Onsala. Till henne skulle männen betala skadestånd på drygt 20 000 kronor.

ANNONS

Två av männen överklagade domen till hovrätten. Men hovrätten går på tingsrättens domslut och konstaterar att brottsligheten ”utövats systematiskt och föregåtts av särskild planering.”

Skärper fängelsestraffet med två år

Hovrätten skriver även att ”den har varit hänsynslös genom att brotten har riktats mot äldre personer” och ”brotten har alltså begåtts med utnyttjande av denna åldersgrupps skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig”.

Hovrätten skärper straffet för en av männen som av tingsrätten dömdes till ett år och två månaders fängelse. Hovrätten skärper straffet till tre års fängelse.

LÄS MER:Inbrott i över 15 badhytter

LÄS MER:Stöld i bostad – polisen larmades till centrala Kungsbacka

LÄS MER:Män i bil greps med dunkar

ANNONS