Hotade elever i klassrum med vapen – 19-åring åtalas

Mitt under lektionen blev det panik. Utanför fönstret stod en elev och viftade med en pistol mot klassrummet. Nu åtalas en 19-åring för olaga hot. Eleverna grät och någon skakade av skräck.

ANNONS
|

Utanför Swedbank fick polisen stopp på ungdomsgänget. Nu åtalas en för olaga hot.
Utanför Swedbank fick polisen stopp på ungdomsgänget. Nu åtalas en för olaga hot.

Lektionen på Aranäsgymansiet började 12.45 den strålande sommardagen 28 maj förra året. Läraren berättar hur hon hade dragit igång ett bildspel som en del av undervisningen när en eleverna ropade att det stod en kille med vapen utanför fönstret.

– Han drar då fram vapnet ur byxlinningen och sveper med vapnet och pekar med det in mot oss. Jag upplever det som att han flinar på något sätt, säger läraren i polisförhör.

Den här kolsyrepistolen hade 19-åringen när han hotade klassen. Foto: Polisen
Den här kolsyrepistolen hade 19-åringen när han hotade klassen. Foto: Polisen Bild: Polisen

Eleverna blev oroliga och läraren fick dem att snabbt, men lugnt, lämna klassrummet samtidigt som hon larmade 112. Hon uppskattar det som att pistolhotet varade i ungefär 30 sekunder.

ANNONS

Den 19-årige mannen var en del av ett större gäng. Polisen lyckades få stopp på dem utanför Swedbank, intill Lindens torg. Där kommenderades ungdomarna att lägga sig ner samtidigt som polisen säkrade vapnet.

Det visade sig vara en kolsyrepistol. Den tillhörde egentligen en annan elev. Pojken hade haft med den till skolan för att han skulle köpa ny ammunition. Han berättade att han hade den i ryggsäcken och att 19-åringen fått syn på den och tagit upp den och riktat den mot skolsalen.

19-åringen nekar till brott. Han hävdar först att han inte ens hållit i vapnet, men medger efter att tag att "alla höll i vapnet", även han själv.

Tobias Sandblom

tobias.sandblom@kungsbackaposten.se

Läs även: Tre misstänks för brott efter vapenhotet mot Aranäsgymnasiet

ANNONS