Hon varnar för det otäcka skadedjuret i Kungsbacka

Efter sju år i bostadskön fick paret sitt första förstahandskontrakt. Men senare visade det sig att de inte var de enda hyresgästerna i lägenheten.
– Jag såg hur massa antenner stack upp ur tröskeln, säger hyresgästen som vill vara anonym.

ANNONS
|

Det var runt årsskiftet som skulle paret flytta in i sin nya lägenhet. De hade tagit dit några kartonger och textilier. Möblerna skulle hämtas senare.

– Jag är sådan som gärna städar och går igenom lägenheten när jag flyttar någonstans, säger hon som inte vill medverka med namn.

Hon började med att städa badrummet och lyfte på silen i golvbrunnen – något som såg ut som silverfiskar sprang ut. Hon tänkte inte mer på det, gick ut och in i nästa rum.

– Då såg jag att fler silverfiskar satt på väggarna och tänkte: konstigt att ni sitter där. Sedan såg jag en i min säng. De kanske gillar att vara där?

ANNONS

– Jag minns att jag blev stressad av att lägga mig i sängen och sova. Det kändes som att jag nästan levde med vägglöss, samtidigt som jag inser att det är mycket värre. När jag släcker och allt blir stilla kommer de krypa ut.

De här var större än vanliga silverfiskar. Hon beskrev dem som att de hade en mörkare färg och vissa var helt transparenta. Den här typen av silverfisk kallas långsprötad silverfisk.

– Det första som jag gjorde var att kontakta hyresvärden och då sa jag att det här var något annat än vanliga silverfiskar.

Hyresvärden i sin tur kontaktade en saneringsfirma. Paret fick besked om att de kunde flytta in sina möbler när lägenheten var sanerad.

– Vi uppehöll oss bara i lägenheten i tre dagar, och i 15 dagar rörde vi oss fram och tillbaka mellan lägenheterna för att hämta tvätt.

Fick hyreskontraktet hävt

Därefter lyckades de få kontraktet hävt och de fick tillbaka sina köpoäng. Men var skulle de bo? Paret stod utan lägenhet och hyresvärden hade inga lediga lägenheter.

– Vi fick flytta tillbaka till den bostaden som vi hade innan och sedan köpte vi en bostadsrätt. Vi fick även frysa saker som inte kunde tvättas. Om jag skulle se någon igen, då skulle jag flippa ur. Min största mardröm är att de bosätter sig i våra möbler, eftersom de sprider sig så, och sedan flyttar med oss var vi än tar vägen.

ANNONS

För paret är det också viktigt att poängtera att de inte tycker att hyresvärden eller kommunen har agerat felaktigt.

– Men jag tycker att mitt anseende har skadats. Jag har varit en jobbig jävel och inte varit snäll. Det är jag ledsen över. Jag har inget emot hyresvärden eller kommunen, bara hela situationen och hur låsta vi var. Man hamnar i beroendeställning.

– Jag hoppas att vi inte träffar på de långsprötade silverfiskarna igen – att de bor i mina grejer någonstans och att jag inte lyckats få bort dem.

Hyresvärden Eksta om den långsprötade silverfisken

Deras hyresvärd, Eksta, är medveten om att det har funnits långsprötade silverfiskar i en av deras fastigheter.

– När vi fick reda på att det fanns tog vi hjälp av en skadesaneringsfirma som kom ut och hjälpte till med saneringen, säger Jonathan Hagrenius, förvaltningschef på Eksta.

Han berättar att de har ett avtal med Anticimex genom deras fastighetsförsäkring. Och att den generella gången är att skadedjursfirman kontaktar hyresgästen oavsett vilket skadedjur det gäller.

– Oftast vill de ha en direktkontakt med hyresgästen. De vill stämma av lite med vilken typ av sanering som ska göras och efter det bokar de ett datum tillsammans, där Anticimex gör det som erfordras helt enkelt.

ANNONS

Ifall man skulle drabbas av något som gör att man inte kan bo lägenheten på ett tag så har inte Eksta några tillfällig lägenheter.

– Då har man en hemförsäkring. När det händer en vattenskada, brand eller någonting, som gör att lägenheten inte är beboelig lägre, har man en hemförsäkring som ska täcka detta. Vi har inte lägenheter stående om eller utifall att en hyresgäst inte kan bo i sin lägenhet.

Om man som hyresgäst skulle få skadedjur i sin lägenhet behöver man kontakta Eksta direkt så en sanering kan kan påbörjas så snabbt som möjligt. Hyresvärden vill också ha möjlighet att komma in i lägenheten.

– Inte alltid, men är det någon typ av skadedjur i lägenheten så behöver vi som regel komma in i den. Det är viktigt att vi får tillträde till den. Man kanske också behöver hjälpa till med att dra ut möbler så vi kan komma åt de ytor som behövs.

Vilka är era skyldigheter?

– Vi ska sanera lägenheten.

– Den hör inte hemma inne i en lägenhet, därför ska den bort därifrån.

Har ni några problem med långsprötade silverfiskar i någon av era fastigheter i dag?

– Jag tror inte att vi har några större problem med det. Vi hade det här i en fastighet, men jag har inte hört att vi har så mycket sådant någon annanstans.

ANNONS

Så den finns inte kvar hos er i dag?

– Inte vad jag vet, nej.

Det här är långsprötade silverfiskar enligt Anticimex

De långsprötade silverfiskarna blir längre än de vanliga. Det handlar om lite drygt en till en och en halv centimeter, medan de vanliga är runt en centimeter.

– De har längre spröt, det vill säga att den har längre antenner där fram och även längre spröt i rumpan. Den har en gulaktig behåring och vi brukar säga att det nästan ser ut som en mustasch, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Han fortsätter med att berätta att man kan se den gula behåringen med förstoringsglas. Och en annan väsentlig skillnad är att de faktiskt är två olika arter.

– Precis som katt och hund. De har olika biologi, trivs i olika miljöer och äter olika. Även fast de delar samma typ av större miljö, det vill säga inomhusmiljö. Det är den vanliga silverfisken som gömmer sig under badkaret eller i golvbrunnen. Den långsprötade behöver en viss fukt för att föröka sig, men den rör sig i betydligt torrare miljöer. Därför kan man hitta de i alla rum.

Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex. Bild: Anticimex

Så här skadedjursbekämpar man långsprötade silverfiskar

Långsprötade silverfiskar kan leva upp till sex år och det tar ett till två år för dem att bli könsmogna, berättar Thomas Persson Vinnersten på Anticimex.

ANNONS

– Det är därför som saneringsprocessen tar tid. Det kan ta över ett halvår upp mot ett år att bli av med dem. Man måste dammsuga noga, få bort deras föda och använda klisterfällor och bekämpningsmedel. Det är en kombination av olika åtgärder.

Han förklarar också att allt beror på hur stort problemet är.

– Om man tycker att en är för mycket, men om man också bara har en är det lättsanerat. Men om man har hundratals tar det väldigt mycket längre tid, då sitter det sannolikt i huset konstruktion på något sätt.

För att bli av med dem kan man också utsätta dem för kyla eller värme.

– De dör redan vid 50 plusgrader eller någon minusgrad. Det gäller att temperaturen tränger in igenom hela materialet, samtidigt som materialet måste tåla det.

Silverfiskarna brukar inte göra någon större materiell skada i vanliga hem.

– Så länge den inte kommer in i till exempel ett museum eller ett arkiv, så brukar de inte göra så mycket skada. Men om du har djurhår eller smulor i soffan kan den finnas där. Folk uppfattar de som otäcka och äckliga, men varken bits eller sticks.

ANNONS