Cecilia Brock bor i Kolla och är en av alla Kungsbackabor som tröttnat på de långa eftermiddagsköerna i centrum. Hon vill ha debatt om hur vägnätet ska se ut i framtiden.
Cecilia Brock bor i Kolla och är en av alla Kungsbackabor som tröttnat på de långa eftermiddagsköerna i centrum. Hon vill ha debatt om hur vägnätet ska se ut i framtiden. Bild: Mats H Ljungqvist

Hon tar strid mot kö-kaoset: ”Utopi tro att alla ska åka kollektivt”

Cecilia Brock är en av alla Kungsbackabor som tröttnat på de ständiga eftermiddagsköerna. Hon skrev till kommunen och undrade vilka planer som finns att bygga ut vägnätet? Svaret blev: Inga alls, det är kollektivtrafik och cykel som gäller i framtiden.
– De lever i en låtsasvärld, det är en utopi att alla ska åka kollektivt eller köra elbil, säger hon.

ANNONS
|

På eftermiddagarna kleggar Kungsbackatrafiken ihop med ibland kilometerlånga köer längs Varlavägen och genom centrum. Också längs Varbergsvägen ut från stan och längs gamla E6 förbi Hede har köerna bitit sig fast. Den som bara ska ta sig hem, eller behöver passera stadskärnan, kan bli sittande långa tider i krypfart. Kollabon Cecilia Brock tröttnade och skrev ett brev till stadshuset, där hon undrade vilka planer som finns för att bygga ut vägarna och få bort köerna.

LÄS MER:Här är vägarna där flest fick hastighetsböter i Kungsbacka

Svaret blev att några sådana planer var inte aktuella.

”Det är i nuläget ingen lösning att bygga fler vägar i Kungsbacka Stad eftersom fler och större vägar innebär mer trafik och tar stora ytor i anspråk, inte bara vägar utan även behov av fler trottoarer, cykelbanor och parkeringsplatser. Mer trafik ligger inte i linje med globala, nationella, regionala och kommunala miljö- och klimatmål vilka Kungsbacka kommun avser att uppfylla för en hållbar framtid för kommande generationer”, skrev kommunens samhällsbyggnadskontor i sitt svar till Cecilia.

ANNONS

LÄS MER:Boende i Kolla oroas av trafiken: ”Vågar inte släppa ut barnen”

I mejlet förklarar samhällsbyggnadskontoret att den långsiktiga planen är att minska bilberoendet, till förmån för kollektivtrafik och cykel. Och det som görs för att minska köerna är att ”öka framkomligheten och turtätheten i kollektivtrafiken”.

Utopi att alla kör elbil

Cecilia Brock menar att kommunens planering bygger på en utopi.

– Jag kunde bara skratta när jag läste svaret. Det är ju helt orealistiskt att tro att i en rik kommun som Kungsbacka så ska man inte bygga ut vägarna för att alla ska ta bussen. Samtidigt fortsätter kommunen att bygga ut bostäder i stadskärnan, så det blir fler invånare. Det är en utopi att tro att alla de ska åka kollektivt. Och förresten, vad ska vi med alla parkeringshus till, om ingen ska köra bil, säger hon.

Cecilia Brock varnar för att det kommer skapa ett A- och ett B-lag bland Kungsbackabor.

– I Kungsbacka tjänar folk bra, så alla höginkomsttagare har redan råd att köpa elbil. I praktiken kommer det bli låginkomsttagare som i framtiden måste cykla genom regnet och blåsten för att åka kollektivt, säger hon.

Delar inte bilden

Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, säger till Kungsbacka-Posten att hon ”inte helt delar samhällsbyggnadskontorets bild” av trafikplaneringen.

LÄS MER:Björn körde rammade TMA-bilen – klev ur oskadd: ”Hann aldrig bli rädd”

– Visst ska vi bygga ut för bussar och kollektivtrafik och underlätta för cyklister. Det är dock inte detsamma som att vi inte ska ha bilar. Det finns redan planer att bygga ut Varlavägen till fyrfilig mellan Tölö Tvärled och Arendalsleden och det finns diskussioner om Varbergsvägen som vi ska ta upp i den fördjupade översiktsplanen. Men alla som bor i Kungsbacka stad kanske inte måste ha två bilar om det finns fungerande kollektivtrafik, säger Lisa Andersson.

ANNONS

Vad säger du om det här svaret till en kommuninvånare, som den officiella bilden av Kungsbackas trafikplanering?

– Det är en sak hur stadsplanerare ser på detta med bilar, vägar och bilberoende, men vi kommer alltid ha behov av bilen. Det är fortfarande vi politiker som bestämmer, och i samband med den fördjupade översiktsplanen, när vi tar beslut om den, så kommer vi sätta ner foten.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS