Hon syr kläder till för tidigt födda: ”Började som hobby”

Till vardags arbetar hon med skolmat på förvaltningen Service inom kommunen. Men efter att det första barnbarnet föddes för tidigt dök en ny idé upp.
– Jag tog upp mitt gamla intresse och började sy igen, säger Susanne Söderman vars hobby blivit till ett litet företag.

ANNONS
|

När Susanne Södermans första barnbarn föddes 2013 var det bara i vecka 32. Hon hamnade på en prematuravdelning i Trollhättan, och första tiden var bebisen bara omkring 42 centimeter och vägde cirka 1,7 kilo.

– Nu har ju inte prematurt födda barn några kläder allra första tiden då de ligger i kuvös. Men jag åkte runt för att handla och insåg att det inte fanns några kläder till för tidigt födda barn, berättar Susanne.

Sydde åt sina egna barn

Då fick hon idén att själv börja sy kläder till det lilla barnbarnet. Nu var det dock inte som att börja helt från början.

ANNONS

– Jag sydde barnkläder till mina egna barn när de var små. Troligen har jag ärvt intresset från min farmor om sydde kläder till mig när jag var liten.

Hon hämtar och visar upp en liten blommig barnklänning från 60-talet.

– Och sen blev det att jag fortsatte sy i takt med att barnbarnet växte i storlekarna. Fram till hon var 3-4 år ska jag säga. Sedan brukar barn bli lite bestämda när det kommer till vilka kläder de vill ha och inte ha, säger Susanne Söderman med ett skratt.

Kunna löpa slangar

Nyfödda barn brukar ha kläder i storlekar runt 48-50, förklarar Susanne Söderman. Själv har hon efter att det egna barnbarnet växt upp, fortsatt att sy främst i storlekarna 42-44 och 46-48.

– Det kommer ju till ett läge när man vill börja sätta på barnen kläder. Samtidigt måste man tänka efter och sy dem på rätt sätt, få måtten rätt. Det måste ju kunna löpa slangar emellan, förklarar hon och visar på ett litet plagg hur det bör se ut för att allt ska fungera och för att kläderna inte ska vara ett hinder.

Syateljé hemma i lägenheten

Suget på att sy hängde kvar, och åren 2017-2018 tog Susanne Söderman det hela ett steg längre och startade det lilla bolaget Trollunges.

ANNONS

– Jag brukade kalla mina barn för trollungar, men det namnet visade sig bli dyrt när jag skulle registrera. Men Trollunges fick jag för nån krona, skrattar Susanne Söderman.

Nu blir det syande på kvällar och annan fritid. Maskinparken har vuxit till fyra symaskiner, och i den lilla ateljén står lådor och backar fulla med kläder. Barnkläderna som hon syr nu är i storlekar upp till 3-årsåldern och säljs dels via en webbshop.

– Men så brukar jag stå på torgmarknaden också när det är månadsmarknad. Det är bra när jag bor som jag gör - jag har inte långt till min plats på torget, säger Susanne Söderman.

Vill fortsätta som pensionär

Än så länge har Susanne Söderman ett heltidsjobb som tar mycket tid, men hon har redan börjat skissa på hur livet efter yrkeskarriären ska se ut.

– Min plan är att göra det mer på heltid när jag går i pension. Kanske åka runt och stå på fler marknader. Men jag har inga planer på att ha butik, säger hon.

Då och då kommer det även beställningsjobb.

– Det har hänt, om någon fått tvillingar till exempel, att jag gjort ett par uppsättningar likadana kläder. Annars är i regel alla kläder helt unika, säger Susanne Söderman.

ANNONS

LÄS MER:Släktgården rustas upp: ”Godhem som gård ska utvecklas”

LÄS MER:Nu sätts skopan i marken på torget: ”Finns stort engagemang”

LÄS MER:Madeleine Martin slet i tio månader för rollen som Lea

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS