Hon gör Hallands godaste honung – juryn: ”Intensiv ton av gräddkola”

Maria Glamhed från Särö Biodlarförening gör Hallands godaste honung. Det står klart efter att Hallands Biodlardistrikt låtit en jury provsmaka honung från hela länet.
– Väldigt roligt, och lite stolt är jag allt, säger den framgångsrika biodlaren.

ANNONS

Tävlingen om den godaste honungen har arrangerats i minst tio år av Hallands Biodlare. I år hade totalt tio tävlingsbidrag lämnats in från de olika Hallandsföreningarna. Juryn, som bland annat innehöll en kock, en mjödkännare och en representant från gourmetsällskapet Munskänkarna, hittade snart en vinnare. Maria Glamheds honung, slungad den 5 september, hade allt som behövdes för att lämna alla andra tävlande bakom sig.

”Inslag av skog och blommor”

Eller vad sägs om följande motivering från juryn: ”Honungen har en vacker bärnstensfärg. Den har en kraftfull kryddig doft med inslag av skog och blommor. Honungen är till konsistensen flytande. Smaken påminner om sirap, söt med en intensiv ton av gräddkola. Den har en lång och lite pepprig eftersmak. Juryns kock bedömde honungen som mångsidig och gav inspirerande förslag på användningsområden”, blev motiveringen och juryn avslutade med att kalla Marias honung för ”en oförglömligt god och en fin representant för svensk honung”.

ANNONS

LÄS MER:Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

– Jättekul, även om jag inte kunde beskriva smaken så som juryn gjorde. Jag visste bara att den är god, och att den smakar väldigt mycket. Jag har ju förbrukat en hel del av den själv, säger Maria Glamhed till Kungsbacka-Posten.

LÄS MER:15 000 bin på vift – efterlyses på Facebook

Intressanta små djur

Och trots framgången så är hennes egen karriär som biodlare relativt kort. Bina kom in i familjens liv 2017, med två bikupor hemma i trädgården. Efter ett antal svärmningar, när bikupans bin delar på sig, så har hon idag fem kupor. Och entusiasmen är det inget fel på.

LÄS MER:Jättemarken mitt i stan sås med ängsblommor – Aranäs bygger 100 000 nya ”bistäder”

– Nej, ju mer jag håller på med detta med biodling, ju mer intresserad blir jag. Bin är oerhört fascinerande små djur, säger hon.

Skogar och ängar

Enligt Maria Glamhed så finns hemligheten med Hallands godaste honung i närområdet.

LÄS MER:Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

– Jag har fördelen att bo omgiven av både villaträdgårdar, koloniområden och skogar. Det gör att de samlar nektar från olika områden under hela säsongen, säger Maria Glamhed.

Hur firade du vinsten och den fina utmärkelsen?

– Vi öppnade faktiskt en flaska vin härhemma när det var klart att jag vunnit. Och lite stolt över detta med Hallands godaste honung är jag allt när jag går omkring här hemma, säger Maria Glamhed.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS