Hon döper Kungsbackas vägar och gator

Har du någonsin undrat över hur en väg eller gata får sitt namn? Svaret på den frågan i Kungsbacka är: Liz Ebercrantz. Hon jobbar som kartingenjör till vardags och senast döpte hon några vägar efter äpplesorter.
– De får inte vara för konstiga sorter och de måste härröra härifrån, säger Liz Ebercrantz.

ANNONS
|

Åkerövägen, Astrakanvägen, Aromavägen och Katjavägen – det är några av de vägar som Liz Ebercrantz döpte senast. Vägarna ligger i Fjärås och mer specifikt i det kommande bostadsområdet Må, som byggbolaget Derome håller på att bygga upp.

De bygger runt 150 bostadshus, lägenheter, radhus och villor. Det finns även byggrätt för en skola. Och det var ingen slump att de blev döpta efter just äpplen.

– Det var min före detta svärfar som tipsade om att det hade legat en äppelodling i det området innan. Det var bara för ett par år sedan den låg där, säger Kungsbackas kartingenjör Liz Ebercrantz.

ANNONS

LÄS MER:Flera byggen i Kungsbacka blir billigare än beräknat – sparar miljoner

Så får en väg eller gata sitt namn

Väldigt förenklat är det byggbolaget som kontaktar kommunen för att få ett väg- eller gatunamn i sitt nya område. Detaljplanen ses över och kommunen frågar om byggbolaget har några egna idéer på namn.

Även hembygdsföreningen kontaktas, eftersom de är experter på vilken historia som är knuten till platsen.

– Hembygdsföreningen tyckte allt lät bra. Först hade jag satt ett fjärde äppelnamn, men de tyckte inte att det hade tillräcklig lokal koppling och därför bytte vi från det till Katjavägen.

Och räddningstjänsten och posten fick också ett säg om namnet – den största poängen med att ha ett gatunamn är att alla enkelt ska hitta dit.

Men i slutändan är det politikerna i byggnadsnämnden som bestämmer vad vägen eller gatan ska heta. Och när det nya namnet har fastställts av nämnden så registreras den hos lantmäteriet.

LÄS MER:Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

Kungsbacka ska spika riktlinjer

I dagsläget finns det inga riktlinjer kring hur en väg, gata eller park ska döpas nedskrivet i Kungsbacka, men kommunen jobbar på att sätta ihop nya riktlinjer.

– Det enda som finns är att det är byggnadsnämnden som ska ta beslut om namnet. Just nu arbetar vi med att ta fram riktlinjer för vad vi ska tänka på vid namnsättning. Det har varit en person på kommunen som tar fram förslag, och nu är det Liz, säger Maj-Gret Johansson, verksamhetschef på Geodataavdelningen.

ANNONS

Kommunen har alltid varit försiktiga med att döpa vägar och gator efter personer. Och riktlinjer för hur man bör gör med personnamn är ett exempel till på vad som kan hamna på listan.

– Oftast handlar det om att man vill hedra någon och döper gatan efter hen. Men man ska vara försiktig för det kan vara många som faktiskt inte vet vem den här personen var.

Förutom att alla kunna hitta så är det av vikt att namnet är lättstavat och lätt att uttala.

– Det ska vara unika namn. Jag vill gärna att gatorna ska ha fina namn och jag tycker de här är fina. De får inte vara för konstiga äpplesorter och de måste härröra härifrån, säger Liz Ebercrantz.

LÄS MER:Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

Ett väg- eller gatunamn ska vara kvar för alltid

En annan regel är att det inte får finnas för få hus på en väg eller gata. Längs med en vägsträcka bör det finnas fyra till fem fastigheter.

– Du kan inte räkna med att få ett eget vägnamn upp till ditt hus. Det ska betjäna flera fastigheter, säger Maj-Gret Johansson.

Och det får inte bli fel, när en vägen väl har fått sitt namn – då är det spikat.

– Det finns något som heter god ortnamnssed. Man kan inte ändra utan väldigt starka skäl. Har vi en gång satt de här namnet så får det vara kvar. Man kan bara tänka sig de som bor på den här vägen som i sådana fall måste ändra sina adresser. De måste också vara med på ändringen.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Här får flest parkeringsböter i Kungsbacka – och så gör du för att överklaga

Även en park har döpts

Förutom vägar och gator tar även kartingenjören Liz Ebercrantz fram nya namn för Kungsbackas parker. Rutinerna är de samma. Och det var för ungefär två veckor sedan som en park fick sitt namn. Den ska ligga mellan Varlavägen och Hede industriområde.

– Parken finns inte än. Det ska bli en naturpark och den är döpt efter den bäck som finns i närheten, Hallabäcken. Därför blir det Hallabäcksparken, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS