Katarina Segerbrand, mottagare av årets arbetsstipendium. Foto: Ulla Alderin
Katarina Segerbrand, mottagare av årets arbetsstipendium. Foto: Ulla Alderin Bild: Ulla Alderin

Hon belönas för sin stickkonst: "Väldigt hedrande"

Designern Katarina Segerbrand är en av fyra halländska konstutövare som får region Hallands kulturarbetsstipendium i år. Summan är på 50 000 kronor vardera – pengar som Onsala-bon har tänkt använda till att resa och utveckla sitt skapande.

ANNONS
|

I modernt språkbruk används ordet binge med engelskt uttal (ung. binsch) för att uttrycka sträcktittandet av tv-serier. Få känner dock till att det har en språktvilling i våra trakter.

Binge, uttalat ursvenskt som i "Joakim von Ankas pengabinge", är en halländsk sticktradition från 1600-talet som kännetecknas av sina mönsterbilder i två färger – oftast vitt, blått och rött i olika kombinationer. Det är bland annat för sitt arbete med att sprida och utveckla denna speciella hantverksform som designern Katarina Segerbrand tilldelas ett arbetsstipendium på 50 000 kronor av region Hallands driftsnämnd för kultur och skola.

– Det känns helt fantastiskt. Jag är jätteglad och väldigt hedrad över den här bekräftelsen, säger hon.

ANNONS

Syftet med stipendiet är att ge länets konstnärer en möjlighet att utveckla och fokusera sig på sitt konstnärliga arbete, och det är precis vad Katarina Segerbrand har i åtanke; även om planerna än så länge är lite lösa i konturerna.

– 50 000 är ju inte en miljon, men det kommer i alla fall att ge mig en tidsfrist. Jag kan unna mig att stanna upp och tänka lite, och kanske ta tillfället i akt att göra någonting som jag alltid har velat men inte kunnat.

Vad kan det vara?

– Att förkovra och stärka mig på något sätt, kanske resa någonstans där jag kan utveckla mig själv, tillåta mig att experimentera lite och inte vara så kommersiellt fokuserad. När man är egen företagare och bara jobbar, jobbar och jobbar är det sällan man får chansen till det.

Läs mer: Katarina tar stickningen till Island

Utöver sitt designerskap till olika företag undervisar Katarina Segerbrand också i experimentell maskinstickning på textilhögskolan i Borås, och är delaktig i projektet Den nya kartan där designers och tillverkningsindustrin samarbetar för att ta fram nya användningsområden för ull. Att ullbruket i form av stickning har framtiden för sig tvekar hon inte på.

– Så är det. Som det är i dag, där allting ska gå fortare och fortare, och robotar ska göra allting, tror jag att hantverket kommer att bli allt nödvändigare att syssla med för att må bra. Att skapa någonting med sina egna händer är terapeutiskt, säger Katarina Segerbrand.

ANNONS

Utdelningsceremonin hålls på Varbergs fästning 14 mars. Då tilldelas även konstnären Krystallia Sakellariou, filmskaparen Anna Öst och keramikern Elvira Roslund Gustavsson varsitt arbetsstipendium på samma summa.

Tobias Holmgren

redaktion@kungsbackaposten.se

ANNONS