Hon arrangerar tre dagars festival i Kullavik: ”Massor av folk”

Det började med en idé om att träffa vänner och likasinnade sommaren 2020. Förra sommaren blev det en ny vända – och nu är det dags för tredje upplagan av konst- och kulturfestivalen Kullaweek.
– Det blir även musik, dans och foodtrucks, berättar Kullaviksbon Marika Lang som är festivalens kapten.

ANNONS
|

Katten Nancy ligger och tar det lugnt på mattan i det heta uterummet. Det är en ovanligt varm dag vid Aspekullen i Kullavik, och konstnären Marika Lang sätter fram en flaska vatten på bordet.

– Jag håller mest till och jobbar i Stockholm, men har haft det här stället i snart 30 år, säger hon.

Nästa helg är det åter dags för konst- och kulturfestivalen Kullaweek, en tillställning över tre dagar där främst konsten, men även andra kulturformer, får ett fönster ut mot publiken.

– Det är även lite hantverk, och så blir det tango och musik. Och så kommer vi att ha foodtrucks. Det är ju också en form av kultur, säger Marika Lang.

ANNONS

”Kom massor av folk”

Det hela började som en idé sommaren 2020. Marika Lang och några vänner hade tidigare rest i väg och hyrt en stuga om somrarna för att umgås och ägna sig åt sina konstintressen, men så kom det en pandemi.

– Då sa jag till dem att komma hit i stället, och bjud gärna med några fler. Det blev väldigt bra och jag fick en härlig känsla för mitt eget ego att det var så fint att bara få umgås, äta gott och skratta – allt tillsammans med duktiga målare.

Konstnären Marika Lang ser fram emot den tredje upplagan av Kullaweek.
Konstnären Marika Lang ser fram emot den tredje upplagan av Kullaweek. Bild: Daniel Blomqvist

Mersmaken fanns där, och året därpå blev det en ny tillställning.

– Då gjorde jag ett event på Facebook och bjöd in folk. Jag tänkte att det vore kul att dela den upplevelsen vi haft till ännu fler människor, plus att det då mer än någonsin behövdes plattformar för att nå ut. Det kom massor med folk, skrattar Marika Lang.

Viktigt att lyfta det positiva i mörka tider

Kommande helg arrangeras tredje upplagan av Kullaweek. Tre dagar med konst och allehanda kultur väntar, och just nu är det kanske viktigare än någonsin, anser Marika Lang.

– Man ska inte blunda för det mörka och onda i världen. Men ibland känns det som att vi kanske behöver fokusera lite mer på det som faktiskt är bra. Jag vill bjuda på något positivt.

ANNONS

Festivalen är gratis, och tiderna är från lunch till sent alla dagar.

– Ja, det är helt öppet, så det blir lite vad det blir. Men förra gången var det mycket bilar, så jag vill gärna uppmana de som kan att ta bussen, säger Marika Lang.

Några kända namn inom konsten som dyker upp?

– Ja, vi har Christian Beijer från Gävle, Tomas Hammar och inte minst Emilia Lindberg som har gjort mycket till tv. Men hela grejen är att vi ska ha kul och skapa en positiv och härlig känsla, säger Marika Lang.

LÄS MER:Så säger semesterfirarna om sina val: ”Förlänger säsongen”

LÄS MER:Designlegendaren Pelle Pettersson fyller 90 - ”Känner mig som 40 år”

ANNONS