Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hon öppnar kafé med tokiga tårtor i Kungsbacka

Tamara Al Kakouni kräver något sött till kaffet varje morgon när hon vaknar. Nu öppnar hon sitt rosa kafé på Kungsmässan.
– Jag bestämde mig för att öppna eget efter en kommentar på Facebook.

Att ta steget in i lokalen där Tooty Tårta ska ligga är som att kastas in i en annan värld. Varenda yta i rummet är rosa, väggarna är blomsterklädda. De bubbelgumsrosa tårtfaten är ännu tomma, det saknas fortfarande ett par viktiga maskiner för att verksamheten ska fungera, men Tamara Al Kakouni hoppas på att kunna öppna inom en vecka. Hon har hjälp av maken Yousef med att ställa i ordning, och det känns nervöst inför premiären.

– Ja, väldigt nervöst. Särskilt nu när de nya coronareglerna har kommit, om att bara en får äta vid varje bord, säger Tamara Al Kakouni.

Men hon tar också emot tårtbeställningar. Det var nämligen så hennes verksamhet startade. Historien börjar i Syrien, där Tamara arbetade som flygvärdinna.

– Varje gång jag kom till ett nytt land så gick jag ut och letade efter nya desserter att prova. Jag älskar efterrätter.

Hon erkänner att hon fikar varje dag, redan till första koppen kaffe på morgonen intas något sött. Hon säger att hon äter mer godis än sonen, sexårige Sam, som sitter bredvid. Han invänder att han nog äter mer än mamma.

– Det tror du bara. Jag visar inte allt jag äter för dig, säger Tamara och skrattar högt.

På väggen i lokalen hänger Tamaras motto. Hon börjar varje dag med en sötsak. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom
På väggen i lokalen hänger Tamaras motto. Hon börjar varje dag med en sötsak. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

För sju år sedan lämnade familjen Syrien, och hamnade så småningom i Björkris. Snart började Tamara Al Kakouni baka, den ena mer storslagna tårtan än den andra. På sociala medier visar hon upp tårtor i alla möjliga former. Från eleganta bröllopstårtor i flera våningar, till fantasifulla färgglada figurer, föreställande Disneykaraktärer eller Babblarna. Ingenting tycks omöjligt. En tårta kan lika gärna se ut som en ostbågepåse som en Louis Vuitton-väska.

– Det är väldigt roligt, men det går inte att bara fokusera på formen. Det viktigaste är ändå smaken.

Hon fick snart jobb i Sverige, men fortsatte med sin hobby. Hon började även baka åt vänner och kolleger och plötsligt vidgades kundkretsen.

– De tipsade sina vänner och plötsligt hade jag beställningar från Malmö och Trollhättan. Jag vet inte vad jag har som andra inte har, jag är förvånad själv.

Det var en kommentar på Facebook-sidan som direkt påverkade hennes val att öppna eget konditori. En kund skrev att Tamara bakar bättre tårtor än den kände konditorn Roy Fares, känd från tv-programmet Dessertmästarna. Då började drömmarna övergå i konkreta planer och snart fick Tamara Al Kakouni kontrakt på en lokal på andra våningen på Kungsmässan. Hon hade naturligtvis undersökt de svenska konditoriernas utbud så fort hon flyttat hit och direkt slagits av ensidigheten. Till skillnad från restaurangerna här i Sverige, där mat från från olika kulturer serveras, har svenska kaféer nästan alltid en traditionell meny. Tamaras mål med Tooty Tårta är att bredda sortimentet.

– Franska desserter är de bästa jag vet, jag har gått en kurs i Paris för att lära mig baka franska bakverk. Men jag har också börjat baka svenska smörgåstårtor.

Hon har märkt att svenskar generellt gillar en annan sorts tårtfyllning än vad som uppskattas i exempelvis hennes hemland.

– Här vill många ha lätta, syrliga fyllningar i tårtorna. Hallonmousse och passionsfruktsmousse till exempel, som inte är så sött. I Syrien och många andra länder föredrar man choklad i alla former. Jag vill kunna erbjuda något för alla, säger Tamara Al Kakouni.

Tamara Al Kakouni

Ålder: 37 år.

Bor: Björkris.

Familj: Maken Yousef och två söner.

Yrke: Driver Tooty tårta som snart öppnar på Kungsmässan.

Intressen: Desserter.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.