Hobbyn blev Ulricas väg ur mörkret

När Ulrica Scott Malmgrens enda barn begravts blev tomheten total. Hon fann en inre ro när hon började gjuta i betong, och vill nu hjälpa andra att bearbeta sorg.
– Jag bestämde mig för att öppna min trädgård för besökare och jag har träffat underbara människor.

ANNONS
|

Den 27 februari 2019 stannade Ulrica Scott Malmgrens värld. Hon fann sin 19-årige son hängd i sitt rum.

– Redan samma kväll träffade jag tre av hans vänner som jag aldrig sett tidigare, och via dem lärde jag känna en helt ny sida av Mathias.

Använde droger i smyg

Medan Ulrica sett sin son deprimerad och en aning vilsen halvåret efter gymnasiet hade han i smyg börjat använda droger och satt sig i skuld till langare. Under en period körde han runt i bilen dagtid, för att föräldrarna skulle tro att han jobbade. I själva verket var han arbetslös.

– Han berättade inte om hela sin situation för någon. Vissa saker berättade han för någon, något annat för andra. Jag tror ingen hade hela bilden klar, säger Ulrica Scott Malmgren.

ANNONS

Hon har via samtal med hans vänner och genom hans mobiltelefon lagt ett pussel över vad som hände efter att Mathias tog studenten för två år sedan. Han hoppade mellan olika vikariat och deltidsanställningar och han bodde kvar hos Ulrica och hennes man i villan i Kungsbacka. Han testade droger, och verkar han fastnat ganska snabbt.

Hade en mörk framtidstro

– Jag tror han självmedicinerade för sin ADHD.

Som förälder är det lätt att vara självkritisk. Ulrica Scott Malmgren har funderat på vad hon kunde ha gjort annorlunda.

– Vi pratade mycket. Vi samlades vid middagen och samtalade om politik och samhälle och jag undrar om det verkligen var bra. Mathias hade en mörk syn på sin framtid och sa att han inte tänkte skaffa barn, och att han aldrig skulle hitta något bra jobb eller lägenhet.

Hon funderar också om hennes drogmotstånd spelade in i det som hände.

– Jag sa alltid att han skulle hålla sig undan droger. Han kanske skämdes inför mig. Men samtidigt sa jag att han skulle berätta för oss om han fick problem, och att vi skulle hjälpa honom med allt.

Hon fann frid i betongen

Ulrica Scott Malmgren tycker själv att ett socialt nätverk och samtal har hjälpt henne ur den värsta krisen. Det och betonggjutning. I trädgården utanför det nya hemmet på Tingberget pågår full aktivitet. En snickare lägger trall medan Ulrica visar sin betongkonst kring den lilla dammen. Maken Henrik målar ett förråd, som ska bli butik.

ANNONS

– Det ska bli Ullis Betongkoja där jag ska sälja mina betongföremål.

Ulrica Scott Malmgren kände snabbt att hon blev hjälpt av att arbeta med händerna. Hon kände ett lugn när hon blandade betong och tyckte genast att det var meditativt att måla. Henrik arbetar till sjöss i två veckor åt gången, och den ensamma tiden behövde fyllas med något. Det första konstverket hon gjorde var ett lejon med kungakrona.

– Det var symboliskt. Mathias föddes i lejonets tecken, säger Ulrica.

Mathias har eget minnesmärke

I vintras sålde hon sina första verk på en julmarknad och planen var att ge kurser i betonggjutning.

– Men alla kurser och föreningar ligger ju på is nu, så istället öppnade jag min trädgård över påsk och sedan vissa bestämda dagar. Folk fick komma hit och titta på mina grejer och prata. Det blev många fina samtal. Jag är öppen med min historia.

Mitt i dammen på baksidan av huset finns Mathias minnesmärke. Ulrica har gjutit av hans ansikte i betong och placerat det i mitten av ett hjärta i ett monument med texten ”You held my hand for a while, now you hold my heart forever.”

Ulrica Scott Malmgren

Ålder: 56

Bor: Kungsbacka

Familj: Maken Henrik, hunden Denik

Yrke: Skattehandläggare

Intressen: Allt kreativt, hundar och umgås med vänner

Varför betonggjutning? ”Fördelen är att alla kan göra det. Det spelar ingen roll hur du bor. Du behöver inte köpa dyra formar, utan det finns tips på nätet vad du kan gjuta med enkla medel.”

Skolans höga krav

Idag är Ulrica Scott Malmgren frustrerad över att Mathias behövde må så dåligt att han inte såg någon annan utväg än att avsluta sitt liv. Hon tror att pressen på ungdomar är för tung att bära för många. Att gymnasieskolans krav är så pass höga, samtidigt som i stort sett alla jobb kräver en avslutad utbildning tar knäcken på elever som har svårt i skolan. Hon önskar dessutom att Bup, barn- och ungdomspsykiatrin, inte släppte ungdomarna direkt när de fyllt 18.

ANNONS

– Och så önskar jag förstås att han hade pratat med oss om hur han hade det. Att han hade litat på oss.

Vill hjälpa andra

Idag mår hon trots allt något bättre.

– Första tiden fann jag inte glädje i något, men jag har insett att alternativet till att leva vidare är sämre. Betonggjutningen har gett mig möten med trevliga människor och det har hjälpt mig. Jag har engagerat mig i hur andra mår, och det har också hjälpt.

Ulrica Scott Malmgren säger att hon gärna samtalar med människor som går igenom sorg och hennes råd är att skaffa en hobby, gå en kurs, vara kreativ.

– Man behöver en mental paus för att koppla bort sorgen. Och våga vara öppen om vad som hänt. Du anar inte hur mycket medkänsla, omsorg och kärlek du får. Du kanske till och med får nya vänner.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS