Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hjulet fastnade i ett brunnslock – Sebastian slog båda axlarna ur led

Sebastian Ek såg fram emot en trevlig dag med familjen i skejtparken, men fick hämtas med ambulans. Framhjulet hade fastnat i en av brunnarna och kickbiken tog tvärstopp. Nu ska brunnarna bytas ut, eller markeras, men för Sebastian är det för sent.
– Båda axlarna gick ur led och jag är sjukskriven i minst fem veckor.

LÄS MER: Jättemarken mitt i stan sås med ängsblommor – Aranäs bygger 100 000 nya ”bistäder”

Sebastian och hustrun Maria Ek tog sig från hemmet i Fjärås för att besöka den nya skejtparken utanför simhallen i Kungsbacka. De hade sina två små barn med sig, tre och fyra år gamla, och den här gången hade de även med sig en kickbike. På skylten i parken finns ordningsregler som berättar att kickbikes är tillåtna fram till klockan 15 på söndagarna, men att de inte får framföras i den så kallade bowlen. Bowlen är en sorts skål med betydligt högre väggar än i övriga parken.

– Där brukar äldre ungdomar skejta, där skulle vi aldrig få för oss att vara, säger Maria.

Lugn åkning utan tricks

Hon och Sebastian hade fullt upp med att hålla koll på sina barn bland alla andra småbarnsfamiljer. Barnen skulle få något att dricka så Sebastian rullade ner från en av de svaga lutningarna när kickbiken plötsligt tvärstannade.

– Jag hörde bara ett jättebrak, och sedan låg Sebastian på marken och kved. Det gick inte att prata med honom för han hade så ont, berättar Maria.

LÄS MER: Kungsbacka ratar den hyllade lösningen: ”Det är inte aktuellt”

Kickbikens framhjul hade kilats fast i i en gatubrunn och på något sätt gick Sebastians båda axlar ur led i olyckan. Ambulans tillkallades och Sebastian Ek fördes till sjukhuset i Varberg. Där röntgades han och sedan drogs axlarna rätt igen.

– Ingen i personalen hade varit med om att båda axlarna gått ur led på en patient tidigare. Det är väldigt svårt för nu är båda armarna obrukbara, jag kan inte föra ett glas till munnen, säger han.

Kan inte klä på sig

När Kungsbacka-Posten träffar Sebastian dagen efter olyckan har han inte lyckats få på ordentliga kläder på överkroppen. En morgonrock hänger över axlarna, som är försedda med mitella. Han är sjukskriven från jobbet som hissmontör i minst fem veckor framöver och han får absolut inte köra bil. Han ska börja med rehabilitering så fort som möjligt, och hoppas på att få lite tips på hur han kan röra armarna då. Men nu gäller regeln att inte lyfta armarna alls.

Maria Ek studerar på distans, och nu får hon sköta om sin man i pauserna mellan föreläsningarna. Hon tycker att kommunen har brustit i sitt ansvar kring brunnslocken i skateparken.

– Jag har nu fått veta att minst två anmälningar gjorts i januari och februari, efter att barn skadat sig. Ingenting har hänt, inte ens en skylt har kommit upp. Kommunen bär ansvar för det här, säger hon.

LÄS MER: Då öppnar vaccinationen för yngre i riskgrupper

Brunnarna ska bytas ut eller markeras

Teknikförvaltningen meddelar nu att man planerar att agera. Men chefen Karl Lundgren berättar att brunnslocken ser ut som de gör av en anledning.

– Vi har fått hjälp av experter när vi planerade den här parken, och dessa brunnslock finns naturligt i stadsmiljö. Det var därför ett önskemål från skejtarna att kunna öva på att hoppa över brunnarna, som hinder. Men kickbikes har ju smalare hjul som fastnar.

Karl Lundgren vet att det kommit anmälningar av liknande slag tidigare, men inte hur många. Han säger att kommunen nu ska åtgärda problemet. I första hand ska det undersökas om brunnslocken går att byta ut, men om det inte finns lock som passar till de befintliga brunnarna så vill man undvika att byta ut hela systemet. Därför är ett alternativ att markera brunnarna med en avvikande färg. Dessutom ska det framgå på varningsskyltar att brunnarna är hinder som ska undvikas.

– Det är självklart jättetråkigt att någon skadat sig. Vi har som sagt fått önskemål från skejtare, men det ska ju fungera för alla, säger Karl Lundgren.

LÄS MER: Viktor skänker bort hus – fick över 30 svar på en vecka

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.