Hennes insats kan ha förhindrat ny översvämning

Det kunde ha blivit en ny vattenkatastrof i Åsa. Men tack vare Christine Lundberg kunde det undvikas. Hennes vakande öga gjorde sannolikt att översvämningen uteblev. Den förra översvämningen i Åsa kan kosta kommunen runt tolv miljoner kronor.

ANNONS
|

Många Åsabor minns med fasa den 16 augusti 2019. Ett rejält åskoväder som aldrig lämnade byn tillsammans med en störtregn gjorde att det blev översvämning i runt 90 fastigheter.

– Vi tog undan alla datorer och drog ur alla kontakter. Sedan försökte vi sova, men det gick inte så bra. Jag gick upp vid halv fem på morgonen. Då sa min man att hämta handdukar, det gick in vatten genom ytterdörren, säger Christine Lundberg.

LÄS MER:Översvämning i Åsa – ett 70-tal fastigheter drabbade

Enorma mängder vatten började att trycka på. Hon och maken Tony la handdukar även på andra sidan mot altanen.

– Plötsligt kom vatten genom bottenplattan, upp genom golvet. Vi fick viss panik av detta. Jag fattade ingenting, säger Christine Lundberg.

ANNONS

”Luktade mögel överallt”

Hon berättar att hon och tre grannar bor på Åsas lägsta punkt. De bor som i en gryta och allt rinner mot deras hus.

– Efter översvämningen fick vi bo i husvagn i fyra månader. Det gick inte att bo kvar, det luktade mögel överallt, det gick snabbt. Vi hade aldrig varit i närheten av att campa tidigare. Men det fanns inget att bo kvar i, varje vägg fick rivas.

LÄS MER:Striden: Vem ska betala efter översvämningen?

Varje gång det regnar kraftigt får Christine och maken kalla kårar och ont i magen.

– Om det börjar regna så har jag en rutin. Jag går ner till diket som rinner utanför och så går ner mot Ica. Om det är högt där, så går jag till utloppet och ända ner till Vita Sand där det rinner ut. Om det är stopp där så innebär det problem, säger Christine Lundberg.

Christine Lundberg bor bredvid Åsa gårdsskola. Hon vill inte drabbas av översvämning igen.
Christine Lundberg bor bredvid Åsa gårdsskola. Hon vill inte drabbas av översvämning igen. Bild: Tobias Sandblom

I lördags var det högt vatten i diket. Hon och maken gick ner mot Vita Sand där det stod en bil från kommunen vid pumphuset.

LÄS MER:Avloppschefen uppgiven efter mardrömsregnet: ”Det är kaos”

– Han som satt i bilen var jättetrevlig, men visste nog inte riktigt vad han skulle göra. Jag gick hem och försökte hitta ett nummer till kommunen. Efter mycket letande hittade jag ett journummer dit jag ringde. Jag ville inte vara med om en ny översvämning.

ANNONS

Utloppet kunde rensas

Efter ungefär en timme kom en spolbil från kommunen. Tillsammans med kommunens teknikbil rensades utloppet.

LÄS MER:Översvämningskaos på flera platser i kommunen

– Det var bra med vatten i diket när jag slog larm. Hur mycket vatten som krävs för att det skulle bli översvämning kan inte jag avgöra, säger Christine Lundberg.

Dagen efter, på söndagen, hade vattnet i diket sjunkit undan.

LÄS MER:Familjen fick bajsvatten i källaren – för andra gången

– Vi har haft många sömnlösa nätter. Varje gång det regnar, mer eller mindre, har vi en oro. Vi är ofta ute på natten med ficklampa för att kolla diket, säger Christine Lundberg.

Flera fastigheter drabbades

Under lördagen drabbades fastigheter i framförallt Onsala och Frillesås av översvämning.

– Alla har väl inte anmält än, men hittills har vi fått in att det bara rör sig om fyra, fem fastigheter. Hemskt ändå, men skönt att det inte är så många, säger Annika Malm, chef för vatten och avfall på Kungsbacka kommun.

Hon berättar att Kungsbacka kommun alltid har personal som åker till Åsa när det är risk för översvämning.

– Vi försöker se till så att det är rensat i diket och att vattnet kan rinna. Men det är alltid bra att man ringer och larmar om vattnet står högt.

Har satt av tolv miljoner kronor

Flera fastighetsägares försäkringsbolag har ställt så kallade regresskrav mot Kungsbacka kommun där man kräver ersättning på grund av underdimensionerade rör.

ANNONS

– Vi är inte riktigt färdiga med den delen än. Av 90 fastigheter har vi ungefär 15 kvar. Jag antar att det kommer ta några månader till.

Vad har det kostat kommunen?

– Vi har ingen exakt summa. Än så länge har vi inte betalat ut några pengar. Men vi har avsatt tolv miljoner kronor för att ha något att gå på, så runt det beloppet kan det bli, säger Annika Malm.

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS