Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hemtjänst trakasserades mitt i natten: ”Riktigt obehagligt”

Anna Syrtén och hennes kollega skulle tanka på ST1-macken i Åsa under natten mot torsdagen. En ung kille kom då åkandes på moped.
Han började kasta glåpord och sparkade på nattpatrullsbilen.
– Det var riktigt obehagligt, det kändes som deras mål var att skrämma livet ur oss, säger hon.

Det var under nattpatrullens arbetspass som Anna Syrtén och hennes kollega skulle stanna och tanka vid macken i Åsa. Klockan var runt 02 och vid tappen stod tre ungdomar med var sin moped.

– Man reagerar inte normalt sett på det. Det var en av dem som hade en hemmagjord rånarluva vilket kändes märkligt, men vi stannade och började tanka, säger undersköterskan Anna Syrtén.

LÄS MER: Ingen allvarlig psykisk störning för misstänkta Åsa-mördaren

Hon har arbetat i nattpatrullen i sju år och har aldrig varit med om något liknande.

– Killen med rånarluva körde fram till oss och började kalla oss för det ena och det andra, ja gud vet allt. Vi nonchalerade honom och det måste ha triggat något för han blev bara mer hotfull och närgången. Jag tror att deras huvudmål var att skrämma livet ur oss.

Ringde polisen

Anna Syrtén berättar att de andra ungdomarna stod och kollade på.

– Vi tyckte det var obehagligt och situationen kändes hotfull när vi slutade tanka. När vi skulle köra där ifrån körde han mot bilen och började sparka på den, säger hon.

De åkte ut på vägen, men då började de tre ungdomarna köra efter dem. Hon bad kollegan ringa polisen.

– Jag tänkte att den här ungen får inte komma undan. Och det gick jättesnabbt från att vi ringde 112 tills att polisen var där, det tog bara några minuter, säger Anna Syrtén och fortsätter:

– Vi är väldigt tacksamma att de kom så fort. Vilket jobb de gör, helt fantastiska. Så skönt att de slutade väl.

LÄS MER: Kungsbacka kommun gör lex Sarah anmälan – orosanmälan blev liggande i tio dagar

Polisen kunde identifiera ungdomarna

Polisen i Kungsbacka bekräftar att de åkte till platsen och att det ska ha blivit skador på bilen, bland annat en stor buckla på höger sida.

– De har uppträtt på ett otrevligt och obehagligt sätt och när de målsägande åkte därifrån följde ungdomarna efter på moped, säger Carl-Rikard Blom, stationsbefäl vid Kungsbackapolisen.

När polisen kom till platsen var två av killarna kvar och polisen kunde identifiera dem. De är inte kända av polisen sen tidigare, båda är under 18 år och de kommer kallas till förhör. Det har upprättats en anmälan om skadegörelse och ofredande.

– Utredningen får visa om vi kommer behöva kalla fler till förhör, säger Carl-Rikard Blom.

Ville uppmärksamma allmänheten

Anna Syrtén beskriver själv att hon brukar hålla sig lugn i sådana här situationer men att hon och kollegan blev väldigt skärrade.

– Man tror inte att man kan bli rädd för en ungdom. Men det var riktigt otäckt får jag säga.

Hon beskrev situationen i ett inlägg på Facebook som har delats flera gånger och hon har fått runt 80 kommentarer. Hon ville uppmärksamma allmänheten på situationen.

LÄS MER: Efter it-attacken: Coopbutiker i Kungsbacka öppnar igen

– Det är ett litet wake-up call till våra chefer för det är extremt högt tryck på nattpatrullen just nu och i vissa områden i kommunen får man köra ensam. Man är rädd för att vi så småningom måste göra det överallt, säger Anna Syrtén.

Något stöd från cheferna efter det som hänt upplever hon inte att har funnits. Men hon hoppas att det ska bli bättre framöver så alla känner sig trygga när de kör på nätterna.

– Om man varit själv i bilen, hade man varit oerhört rädd. Nästa gång det händer något kanske det inte går så väl. Jag hoppas att detta kan göra att vi slipper sitta själva i bilen.

LÄS MER: Kungsbackapoliser på plats i Biskopsgården: ”Försöker hjälpa till så gott vi kan”

Två bilar är enkelbemannade

Enligt Helené Ljungqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen, finns det inte i planeringen att fler bilar ska bli enkelbemanning.

– Det finns ingen diskussion om det alls. Det finns två bilar som är enkelbemannade och där har riskbedömning och riskanalys med fackliga gjorts, säger hon.

Enkelbilarna har ytterligare säkerhetsanordningar för trygghet i situationer som dessa. I nuläget kommer inte de som kör själva få köra två efter händelsen. Kommunen har en krisberedskap när något sånt här uppstår.

– Är det så att personalen är i behov av samtalsstöd men upplever att man inte fått stöd så lovar jag att vi ska ta tag i det, säger Helené Ljungqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.