En arkivbild på Ann-Helen Svensson från en varmare dag.
En arkivbild på Ann-Helen Svensson från en varmare dag. Bild: Lotta nyvall

Hemtjänsten tvingas trotsa snöovädret: ”Det är tufft”

Trots snökaos och uppmaningar om att stanna hemma, och inte köra bil i onödan så finns det de som måste ge sig iväg. Personalen på hemtjänsten kan inte strunta i patienterna.
– Det finns de som behöver insulin eller dialys till exempel, det kan inte avbrytas, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för hemtjänsten.

ANNONS
|

Ann-Helen Svensson och hennes kolleger på hemtjänsten följer väderleksprognoserna noga när läget är som det är. De måste nå till sina brukare oavsett väder.

LÄS MER:Västtrafik om snökaoset: ”Sätter in ersättningsbussar”

Förstärkt med extra personal

– Vi har förstärkt med extra personal så att de inte behöver åka så långt. Sjuksköterskejouren är också förstärkt.

Utöver personalen som sitter på Smedjan jobbar tre sjuksköterskor, en på plats i verksamhetsområde Söder, en i Väster och en i Centrum. Även detta för att undvika långa och problematiska bilfärder.

– Det är tufft, men vi jobbar på. Vi har några bra bilar som går, och de är utrustade med ficklampor och varm dryck och sådär.

ANNONS

LÄS MER:Läget i den orange zonen: Så hanterar Frillesåsborna snökaoset

Evakuering kan bli nödvändig

Man har också förberett lediga platser om det skulle bli fråga om evakuering. Brukare som bor otillgängligt och behöver regelbunden tillsyn kan bli flyttade tillfälligt, så länge ovädret pågår.

Brukarna har olika behov. De som måste ha hjälp med exempelvis medicinering behöver ha ett besök oavsett väder. Andra kan i högre utsträckning klara sig själva en stund.

– Vi gör en värdering för varje brukare. En del kanske man kan förbereda en macka till på dagen, och ställa in i kylen. Sedan kan man ringa på kvällen och påminna och fråga hur det går. Men det är ingen generell linje, berättar Ann-Helen Svensson.

LÄS MER:Efter snöfallet – hård åtgång på pulkor: ”Säger bara swish”

Minns snökaoset 1995

Hon säger att man har tagit fram en plan för hur man arbetar, men att erfarenheten också är värd mycket. Hon är en av kollegerna med lång erfarenhet av branschen.

– Jag minns ju till exempel snökaoset 17 november 1995, för jag var med redan då. Just nu har vi inga strömavbrott, vare sig hemma hos patienterna, eller på något av våra boenden, så det får vi vara tacksamma för, säger Ann-Helen Svensson.

LÄS MER:Snöoväder i Kungsbacka – få de senaste uppdateringarna

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS