Hasse nysatsar på sin loge

I snart tio år har Hans Börjesson drivit sin loge. Nu vinterbonar han ladan och siktar mot nya evenemang.
– Jag vill göra något för livemusiken. Inget går upp mot en artist som kompas av ett band, säger Frillesås egen konsertarrangör.

ANNONS
|

Hasse Börjesson tycker det är viktigt att gå på konserter då och då. Musikbranschen är tuff, och han ser negativt på trenden att ensamma artister uppträder med inspelad bakgrundsmusik. Men själv hinner han knappt gå på spelningar längre.

– Förr åkte jag alltid på Lotta på Liseberg, men det har jag inte tid med nu. Jag jobbar sju dagar i veckan här på logen, säger Hasse Börjesson.

Han visar upp sina fyra scener, som han växlar mellan beroende på typ av uppträdande. Ibland håller vädret för utomhusscenen, ibland behövs en liten och intim lokal. Nu förbereds alltså en isolerad festlokal på ladans andra våning. Det mesta är klart. Serveringen har fått en bardisk, och nya fina matbord och stolar står redo att emot gäster.

ANNONS

– Jag har fått överblivna utställningsexemplar av en möbelaffär. Nästan hela ombyggnaden består av begagnat material. Det är återbruk. Jag tycker folk slänger för mycket.

Det stora kontaktnätet har hjälpt honom under uppbyggnaden av gården. Korvkiosken är en gåva, och toalettbaracken likaså. Under alla år som engagerad i Frillesås Bandy har han lärt känna många människor. Men i trakten var Hasse Börjesson från början främst känd som blomsterhandlare. Karriären startade genom sommarjobb på Frillesås handelsträdgård 1980. Enligt egen utsago tjänade han 15 kronor i timmen, och fick ihop 8000 kronor under första sommaren. Så småningom startade han eget under namnet ”Hasses blommor”. I växthusen vid föräldrahemmet, ett stenkast från logen, sålde han under tjugo år växter. Nu står lokalerna tomma.

– Det var svårt att få ihop det de sista åren. Man måste ha energi, säger han.

När det gäller musiken har han energi. Isoleringen och renoveringen på övervåningen har han gjort själv.

– Jag har arbetat så händerna blöder, men det är kul. Man ser resultat. Jag är ingen snickare så allt tar tre gånger längre tid än för proffsen, men jag lär mig under tiden. Blir det fel får jag göra om, säger han.

Hasses pappa var ett stort stöd, både under tiden med blomsterförsäljningen, men också när logen började ta fart. Han gick bort i cancer sommaren 2012, bara en vecka efter att Lill-Babs hade uppträtt på sonens scen.

ANNONS

– Jag tror han höll ut tills konserten var över. Han ville låta mig vara med om den. Men det var jobbigt när han hade gått bort. Den där lyckliga känslan när en spelning är över kom aldrig, utan det blev extra tomt.

Första uppträdandet på gården skedde två år tidigare, 2010, när grannen Monica Robertson satte upp en konsert till minne av framlidne maken Alf Robertson. Alla maskiner flyttades ut ur ladan, och 300 personer kom och lyssnade. Året efter bjöds först Lalla Hansson, och sedan Hasse ”Kvinnaböske” Andersson in. Det blev viskvällar och julmarknader och nya konserter. Övervåningen inreddes, och fler spelningar hölls. Året då Lill-Babs uppträdde, håller Hasse fortfarande som ett av det bästa. Förra årets besök av Jerry Lee Lewis syster, Linda Gail, var också en höjdare.

– Hon är lika bra som sin bror. Hon satt här med en låda papiljotter innan spelningen. Sedan kom hon upp på scen med röda boots och svarta jeans och var skitsnygg i håret. Hon drog igång i högt tempo som bara ökade. Hon är en väldigt rar tös, det kan jag säga trots att hon är över 70 år.

På måndag är det dags igen. Då uppträder Linda Gail och Augie Meyers på scenen en sista gång innan Hasse river den för att isolera klart kortsidan av ladan. Nyinvigningen sker i oktober, då Monica Robertson uppträder, bland annat med en nyskriven låt till makens minne.

ANNONS

– Om allt går som det ska, så tv-sänds spelningen i Alf Robertsons minnesprogram under julhelgen, berättar Hasse Börjesson.

Det kommer att arrangeras fler gudstjänster, dop och bröllop när isoleringen är klar. Hasse känner sig inte stressad. Med åren har han blivit bra på att ligga i fas med förberedelserna. De första åren låg han alltid efter och kände sig som ett vrak under speldagen, men han har lärt sig av sina misstag. Hasse visar några fåtöljer i hallen nedanför trappan.

– Här sitter jag ibland och funderar ut nya idéer.

Han menar dock att han inte alltid varit såhär påhittig och kreativ.

– Något hände när jag fyllde 50. Då hade jag fått igång logen och kände ett lugn i att jag gjorde det jag ville göra. Jag har en stark drivkraft att anordna musikarrangemang och det gör att jag får nya idéer hela tiden, säger Hasse Börjesson.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Lyssnar på allt

Hans ”Hasse” Börjesson

Ålder: 52.

Bor: Frillesås.

Familj: Singel.

Yrke: Arrangör.

Intressen: Musik. ”Förr lyssnade jag mest på dansband, men det gör jag inte längre. Nu lyssnar jag på allt möjligt, för om man hör på lite av varje så hittar man det man tycker om.”

ANNONS