Här räknas de allra sista rösterna i Kungsbacka: ”Alla kan påverka”

Ytterst noggrant öppnas och räknas de sista rösterna. Onsdagsräkningen i stadshuset ska summera de sista 1 672 rösterna.
– Alla röster räknas och detta kan påverka, säger Christian Johansson (M), valnämndens vice ordförande.

ANNONS
|

Valet är inte helt avgjort. Nu ska de sista rösterna räknas. Och både valnämndens ordförande, Alf Olofsson (S), och kollegan Christian Johansson poängterar att varje röst räknas.

– Det är poströster och ambassadröster ihop med sena förtidsröster som vi räknar nu, säger Christian Johansson.

– Andelen förtidsröster har ökat något sedan senaste valet, säger Alf Olofsson.

Tar lite extra tid

Arbetet följer ett noga sammansatt protokoll som inte får ruckas på. Därför tar det också lite extra tid jämfört med räkningen som sker på valdagen.

– Det här uppsamlingsdistriktet går alltid lite långsammare. Vi ska även titta på de röster som gjordes i vallokalen och förtidsröster som kan ha blivit underkända och bedöma dem en gång till, säger Christian Johansson.

ANNONS

Det finns ett strikt formulär om vilka röster som ska godkännas och vilka som inte ska godkännas. Dessutom kontrolleras röstlängden från valdagen. Det är medborgarens sista röst som räknas, och om förtidsröstaren även röstat på valdagen så blir förtidsrösten ogiltig.

Skulle kunna påverka

– Därför tar den här räkningen extra lång tid.

Skulle den här räkningen kunna påverka kommunvalet och riksdagsvalet?

– Det kan varje onsdagsräkning göra varje gång. Man ska som väljare känna att varje röst räknas och kan påverka, säger Christian Johansson.

Christina Gudmundsson är valsamordnare sedan 2014. Hon kan inte minnas att onsdagsräkningen har påverkat utgången av valet särskilt. Men denna gång skiljer å andra sidan inte många röster i riksdagsvalet.

– Jag tror inte att det har påverkat utgången. Det är inte så stort antal röster att det kan påverka resultatet i kommunvalet, säger Christina Gudmundsson.

De röster som räknas under onsdagsräkningen motsvarar ungefär tre procent av den totala summan röster.

Lite kul kuriosa: De mest långväga rösterna kommer från Colombia, Australien, Hongkong och Kanada.

LÄS MER:S går starkt framåt – men alliansen behåller majoritet

LÄS MER:Så röstade din granne i Kungsbacka

LÄS MER:Hela havet stormar i Region Halland

ANNONS