Här parar sig svanarna inför öppen ridå: ”Det är deras tid nu”

Kärleken flödar på böljan den blå. Olle Andrén lyckades filma ett svanpar som efter förspel började para sig.
– Det var väldigt kul att få se, säger filmaren.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeOnsala usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Utrustad med bara sin mobil brukar pensionären Olle Andrén ägna sig och det han kallar ving-surfing.

Olle Andrén hade kameran framme när svanarna parade sig.
Olle Andrén hade kameran framme när svanarna parade sig. Bild: Privat

Han rapporterar att många svanar håller till längst in i Kungsbackafjorden, men de kärleksfulla svanarna på filmen fann han vid Forsbäcks brygga.

LÄS MER:Svinholmen döljer 40-årigt sopberg – nu ska miljöriskerna undersökas

– Normalt brukar jag ving-surfa vid Hanhals/Torkelstorp, men är skadad i knäet, så jag tittar på allt liv vid stränderna runt Onsalafjorden. Som pensionär har man tid att sitta still länge vid havet och då händer mycket, säger Olle Andrén.

Ornitologen: Rätt tid för parning

Annica Nordin är ordförande i Göteborgs ornitologiska förening. Hon säger att det är högtid för fåglarna nu. Det här är rätt tid för parning och därefter häckning.

LÄS MER:Lotta Schelin om mystiska tv-jobbet: ”Bara min familj visste”

– Har man tur kan man få se fåglarna para sig. Det är så klart väldigt kul. Men man ska hålla sig på avstånd. Fåglar kan bli väldigt aggressiva. Speciellt svanar som har bra kraft i båda vingar och näbb. Om de dessutom väser så är de riktigt irriterade. Då flyttar man sig snabbt, säger Annica Nordin.

Om det här var hela parningsritualen är oklart. Det gick hur som helst väldigt fort innan allt var över.

ANNONS