Här läggs säsongens första badbryggor i vattnet

Trots regn och blåst är det i dagarna full aktivitet vid kommunens badplatser när allt ska göras i ordning inför sommaren.
– Officiellt startar badsäsongen den 1 juni så då måste allt vara klart, säger Glenn Andersson, enhetschef på förvaltningen Teknik.

ANNONS

För första gången på länge faller regnet i Kungsbacka med omnejd. Inget riktigt badväder således, men nästa gång solen tittar fram ska förhoppningsvis stränder och badplatser vara redo och fixade inför årets sommar.

– Den 1 juni är deadline, då måste allt vara klart. Men nu är vi igång, säger Glenn Andersson på avdelningen Teknik Fritid i kommunen.

Han befinner sig för dagen inne på kontoret, men ute vid Utholmen kan ett gäng kollegor bekräfta att det verkligen är igång.

– Vi har precis lagt i bryggan här. Vi började i går vid Gårda brygga i Åsa så där är alla bryggor i vattnet, förklarar Pelle Andersson som befinner sig vid stranden tillsammans med Göran Johnsson, Morgan Börjesson och Mats Karlsson.

ANNONS

Hanhals holme får vänta

Vädret styr och ställer dock lite. Den första planen var att även ta Hanhals holme under tisdagen, men nu har man tänkt om.

– Det är lite besvärligt där. Man måste dra bryggorna vattenvägen ut berget, det går inte att ta i dem direkt från land där de ska ligga. Och i dag blåser det lite väl mycket, så Hanhals holme får nog vänta lite. Men vi tar nog Frillesås i eftermiddag. Där kranar vi i bryggorna med lastbil, säger Pelle Andersson.

”Det är på gång med dykningar för att titta till bottnarna vid våra badplatser”

Men innan de lämnar Utholmen ska badstegarna ute vid hopptornet sättas på plats och skruvas fast.

Det är ingen av er som har varit i vattnet ännu?

– Jo, fast med vadarstövlar, säger Göran Johnsson.

Ska dyka och kolla av botten

De närmaste dagarna väntar regn (se separat artikel nedan) - men snart verkar solen och värmen vara på ingång. Då ska de flesta bryggor i alla fall vara på plats.

– Ja nu kör vi på tills vi är klara, säger Pelle Andersson.

Andra detaljer är på gång.

– Vi håller på och städar och fixar med toaletterna, de ska vara upplåsta från och med den 15 maj. Men vi har haft handikapptoaletterna på de flesta ställen öppna hela vintern, säger Glenn Andersson.

ANNONS

Ett annat projekt som ska genomföras närmsta tiden är att bottnarna ska kollas av vid bryggor och hopptorn.

– Det är på gång med dykningar för att titta till bottnarna vid våra badplatser så att det inte ligger cyklar eller annat skräp vid hopptorn och bryggor, säger enhetschefen.

Hoppas på bra sommar

Inom kort ska det även gå att följa vattentemperaturerna via kommunens hemsida.

– Jag vet att Lerkil redan börjat mäta. Men det kommer också nu inom kort. Och så blir det ett antal kvalitetsmätningar under sommaren, så vi hoppas på en fin sommar med bra badvatten, säger Glenn Andersson.

LÄS MER:Tröttnat på ständigt sabotage på populär badplats: ”Ska spela Allan”

LÄS MER:Fyra badplatser i kommunen får uselt betyg – utreds

LÄS MER:Ett år av hygge i Röda stugan: ”Danskar unnar sig det lilla extra”

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS