Här invigs nya vårdcentralen: ”Många är nyfikna”

Efter två års planering kan Torbjörn Andersson öppna dörrarna och visa hur Frillesås nya vårdcentral Fridlef ser ut.
– Det har varit många långa dagar, för mig och för byggföretaget som ställt upp för att vi skulle bli klara. Det är stort att stå här idag, säger Torbjörn.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På torget i Frillesås anordnades under lördagen föreningarnas dag, där 19 lokala föreningar deltog. Trots att regnet smattrade under i stort sett hela tillställningen så kom en hel del folk till Kung Frilles torg.

Öppnar på måndag

Draghjälp var kanske invigningen av den nya vårdcentralen, som många tycks ha väntat på.

– Det var mitt vallöfte för fyra år sedan, att Frillesås skulle få en vårdcentral. Men vi lyckades inte lösa någon lokal. Men när Torbjörn kom in i bilden och den här lokalen blev ledig så kändes det mycket bra. Det spelar ingen roll vilken regi verksamheten drivs i, säger Liberalernas Tommy Rydfeldt.

Fridlef öppnar för första gången på måndag, och det är först nu man kan lista sig som patient.

Fokus på friskfaktorer

Sjuksköterskan Martina Peterson och samtalsterapeuten Erika Holm ska arbeta deltid i Frillesås till att börja med. De bor i Frillesås respektive Stråvalla och ser fram emot att jobba närmare hemmet.

– Det är fint med något lokalt. Och när jag fick höra om intentionen med den här vårdcentralen, med fokus på friskfaktorer, så kändes det bra, säger Erika Holm.

Torbjörn Andersson visar runt på mottagningen. Väggarna är ljust mintgröna, han hoppas att de kommer upplevas som lugnande för personal och patienter. Möblerna är svarta, och än så länge är det avskalat i de flesta rum.

En logotyp som sticker ut

På väggar och fönster syns den speciella logotypen. Den är svart, med guldig text och ett rött kors. Den ser inte ut som andra vårdcentralers loggor, och det finns tydligen en tanke med det.

– Loggan anspelar på det lilla extra. Vi fokuserar på vad man kan göra själv för att må bra, och på förebyggande åtgärder. Så lite läkemedel som möjligt, säger Torbjörn Andersson.

Tror på social aktivitet

För honom är det passande att föreningarnas dag arrangeras utanför dörren, för han samarbetar med lokala klubbar och menar att engagemang i föreningslivet gör gott för hälsan.

– Att vara aktiv och delaktig, oavsett om man tränar eller spelar bridge. Det sociala är viktigt. Men även konst är bra för hälsan, vi har konst på väggarna här av en anledning, berättar han.

Hans plan är också att låta varje läkare ha färre listade patienter än vanligt. 1 100 max.

– Annars har många läkare 2 000 patienter, men här ska man ha en fast läkare. Tanken är att läkarna trivs och stannar länge. Man vill inte att de slutar, det är inte bra för verksamheten.

Namnen ska registreras

I ungefär två år har processen från idé till färdig mottagning tagit och nu är Torbjörn sugen på att träffa sina patienter. Han säger att han under dagen fått in en rejäl packe med namn som ska registreras, och att de flesta som hittills visat sitt intresse är från närområdet.

– Främst från Frillesås och Stråvalla, men även en del från Veddige och Åsa. Det märks att det finns ett behov av vård här nere, många är nyfikna, säger Torbjörn Andersson.

LÄS MER:Äldrevården som valfråga: ”Kommer inte gå att lösa”

LÄS MER:Mavie, 1, kördes från ställe till ställe innan hon fick vård: ”En chock”

LÄS MER:Det tycker Kungsbackaborna är viktigast när de väljer vårdcentral

ANNONS