Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Vikarie Centraldesken

Här fångas flest fortkörare i Kungsbacka

I Kungsbacka kommun finns fartkameror på två vägsträckor. På länsväg 158 mellan Särö och Kungsbacka har 263 fortkörare registrerats hittills i år.

ANNONS
|

I Kungsbacka finns 14 fartkameror på sammanlagt två sträckor, mellan Särö och Kungsbacka och Åsa och Brogård.

Under de första sex månaderna i år har dessa automatiska trafiksäkerhetskamerorna, så kallade ATK, fångat sammanlagt 515 fortkörare. Totalt i landet registrerades 145 000 förare för hastighetsöverträdelse i trafiksäkerhetskameror över hela landet.

På länsväg 158 mellan Särö och Kungsbacka sex kameror registrerat 263 fortkörningar.

Enligt Maria Kleemo, gruppchef och förundersökningsledare på polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll i Kiruna, är dock inte antalet registrerade fartsyndare i sig egentligen det viktiga.

– Vi tänker inte i de termerna, utan vårt uppdrag är att få ned hastigheten och därmed rädda liv, säger Maria Kleemo.

ANNONS

När Trafikverket väljer att placera en fartkamera på en sträcka gör man det efter olika kriterier. Man väljer ofta de sträckor där man vet att det går fort och på olycksdrabbade sträckor.

– Där vi vet på förhand att det är svårt att hålla hastigheten sätter vi upp kameror, säger Tomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Han säger även att breda vägar med bra sikt lockar till sig förare att köra fort och därför placerar man gärna fartkameror där. Vanligast är det med automatiska trafiksäkerhetskameror på sträckor med 70-, 80- och 90-hastighet.

– Man väljer ofta en sträcka med hög trafik och då träffar man många trafikanter med kamerorna ock då gör de mest nytta för pengarna. Men målet är att få ner hastigheten och rädda liv, det är det enda enda fokus vi har.

Man har även märkt att när hastigheterna sänkt så har det även effekt på minskade växthusgaser.

Enligt Tomas Bergbom finns inga planer i närtid att sätta upp fler kameror i Kungsbacka.

Karina Hansson

karina.hansson@kungsbackaposten.se

Fortkörningar i Kungsbacka januari-juni 2020

Länsväg 158 Särö-Kungsbacka. Här har 6 kameror registrerat 263 fortkörare.

Länsväg 939 Åsa-Brogård. Här har åtta kameror registrerat 252 fortkörare.

Källa: Trafikverket och polisen

Fortkörningar totalt i landet (januari-juni 2020)

ANNONS

Totalt fastnade cirka 145 000 personer på bild efter att ha kört för fort på någon av landets vägar under årets sex första månader.

Den sträcka där störst andel fartsyndare åkt fast återfinns i Västra Götaland. Det handlar om Lundbytunneln i Göteborg där 4 239 fortkörningar registrerades.

Därefter följer två platser i Stockholmsregionen, innan en sträcka i Göteborg dyker upp igen på fjärde plats i form av Gnistängstunneln med 2 414 registrerade fortkörare.

Källa: Polisen

ANNONS