Här är eleverna som kan få flytta till Skårbyskolan

Skårbyskolan som ska byggas i nästa etapp av Björkris kommer ha plats för 660 elever. Förslaget är att det blir en skola för årskurs 4-9 och att alla elever från de befintliga skolorna i området ska gå högstadiet på den nya skolan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMölndal|

Bygget av den nya jätteskolan ska snart dra igång och skolan planeras stå klar till höstterminen 2023. Nu har förvaltningen för förskola och grundskola lagt fram ett förslag som innebär en omorganisation på Hedeskolan, Björkris skola och Älvsåkersskolan.

– Det är och har över tid varit trångt på befintliga skolor, med Skårbyskolan är vi redo för kommande behov och kan också lämna tillfälliga lokallösningar bakom oss, säger Maria Andersson, skolchef.

LÄS MER:Så kommer Björkris etapp två se ut – ett bygge på tio år

Alla kommer gå högstadiet på nya skolan

Förslaget innebär att Skårbyskolan blir en årskurs 4-9 skola. Det innebär att elever från Älvsåkersområdet och Hedeområdet kommer att flytta till den nya skolan när de börjar högstadiet. Älvsåkersskolan och Hedeskolan görs om till skolor med elever från förskoleklass till årskurs 6, enligt förslaget. Maria Andersson förklarar att flytten till Skårbyskolan ska ske direkt när skolan står klar.

– Förslaget är att flytta hela högstadiet som en pusselbit, hösten 2023, i stället för att eleverna ska befinna sig i den trångboddheten som är nu på skolorna. Förslaget är att det bara ska bli nya läromiljöer, inga nya gruppindelningar eller lärare, säger hon.

Mellanstadiet blir en femtedel av högstadiet

Elever som idag går på Björkris skola kommer att flytta till Skårbyskolan när de börjar mellanstadiet. Den befintliga skolan i Björkris blir en F-3 skola. På den nya skolan kommer det därför bli fler som går på högstadiet än mellanstadiet. Utredningen visar att det kommer vara drygt 500 elever i högstadiet och knappt 100 i mellanstadiet.

– Högstadiet kommer vara betydligt större. Men det kommer vara avgränsade avdelningar och olika delar av skolan som är avsedda för de yngre årskurserna, säger Maria Andersson.

Hur har det här mottagits bland de berörda skolorna?

– Jag har nog förstått att alla inte insett att de skulle kunna komma att beröras av detta. Jag hoppas att man ska motta det med öppna armar, det är ett sätt att komma ifrån trångboddheten. Förändringar kan vara svåra ibland men vi har gott om tid att göra implementeringsarbete.

Kommer den här skolan räcka när de nya områdena i Björkris, Voxlöv och Tölö står klart?

– Vi tittar alltid på befolkningsprognoserna, skolan är dimensionerad utifrån en tio års prognos. Det är en bra storlek utifrån de behov vi har nu. Sen får man se hur mycket Kungsbacka växer, det är mycket möjligt att det blir fler skolor i området.

LÄS MER:Bygg muskler i Björkris – utegymmet på berget är färdigt

– Dialog om hur vi genomför förändringen och konsekvensanalyser där berörda blir delaktiga på olika sätt ingår i förberedelserna, det är mycket som ska hända men vi kommer ha gott om tid, säger Maria Eriksson, verksamhetschef i pedagogiskt område centrum.

Förslaget till ny skolorganisation tas upp i nämnden för förskola och grundskola den 19 januari.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS