Hanna är Hallands första tångbonde: ”Lite annorlunda”

Hon har tillbringat många år av uppväxten i Australien och alltid varit intresserad av hav och livet under ytan. Nu har Hanna Wånge flyttat hem till Vallda och dragit igång ett lite annorlunda företag.
– Det kan bli mat till både människor och djur, men även användas som gödsel och till biobränsle, säger den nyblivna tångbonden.

ANNONS
|

På cirka tolv meters djup ligger den där – Hallands första tångodling. Tidigt en morgon i mitten av oktober bar det av, först upp till Tjärnö marina i Strömstad för att hämta sporer, och sedan ut med båten för att lägga ned odlingen i närheten av några skär utanför Kungsbacka.

– Det är lite annorlunda, och det är lite kul att vi är först i Halland med detta, säger Hanna Wånge som driver företaget Kaira Nordic.

Verksamheten är just att odla tång. Bladtång, eller sockertång som det också kallas. Första året blir lite av ett test, förklarar Hanna Wånge, men förhoppningarna är stora. Redan kommande vår beräknas första skörden kunna bärgas, och användningsområdena för tången är flera.

ANNONS

– Det kan bli mat till människor och djur, men även användas som gödsel och biobränsle. Det forskas väldigt mycket på det här just nu, berättar hon.

Lite snårigt

Tre linor om cirka hundra meter har de lagt ner i havet. Där ska tången växa. Men exakt hur förfarandet går till är lite snårigt att förklara, menar Hanna. Först har hon köpt sporer som odlas i tankar.

– Ett tunt snöre läggs sedan ned i tanken där sporerna sätter sig. Sedan lindas det här snöret runt en tjockare tamp som man lägger ner i havet. Nu har vi lagt ner tre linor på cirka hundra meter. Man skulle kunna säga att det är lite som en musselodling, förklarar Hanna Wånge.

Men det har varit mer arbete än så. En hel del tillstånd har krävts, och det är inte bara en myndighet som har velat säga sitt.

– Vi har behövt tillstånd från länsstyrelsen, men även från Kungsbacka kommun. Sedan har det gått en vända via Hav och vattenmyndigheten, så det är många som ska göra sin bedömning, fortsätter Hanna Wånge.

Inför projektet med tångodlingen blev det även till att skaffa en båt. Att vara vid eller på havet är dock inget nytt för Hanna Wånge.
Inför projektet med tångodlingen blev det även till att skaffa en båt. Att vara vid eller på havet är dock inget nytt för Hanna Wånge.

Stort intresse för allt marint

Hanna Wånge är först uppvuxen i Umeå där hennes mammas släkt kommer i från. Pappa Björn Wånge, som även varit med vid anläggandet av odlingen, kommer från Vallda.

ANNONS

Så hur kommer det sig att du valde tångodling?

– Jo men jag växte upp i Umeå, och sedan har jag bott 7-8 år i Australien. Jag har alltid haft ett stort intresse för havet, jag gillar att dyka och surfa, så det här kändes som en intressant grej att göra, förklarar 28-åringen.

– Ja, jag är nog en av de yngsta tångodlarna i landet, säger hon och skrattar.

Hon fortsätter:

– Tångodlingar är även väldigt bra för miljön. De binder koldioxid och tar upp näring från havet vilket minskar övergödning. De behöver endast solljus och havsvatten för att växa. Det är ett sätt att odla som ger tillbaka till våra hav.

Odlingen ligger i havet – det finns ingen risk att någon motorbåtsentusiast råkar köra av linorna eller fästena?

– Den är utmärkt med gula bojar, och den kommer att komma ut på sjökortet också. Så den ska synas, säger Hanna Wånge.

Nu är den i vattnet, krävs det något underhåll?

– Jo men så är det. Det finns med i villkoren att jag måste ut och se till den, kolla så att det växer, om linorna behöver spännas eller om det är nåt annat med utrustningen. Så jo, jag måste göra kontroller, säger Hanna Wånge.

ANNONS

Läs fler artiklar:

ANNONS