Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hanhals anklagas för toppning och selektering: ”Allvarligt läge”

I ett brev till kommunen och Hanhals IF anklagas klubben för toppning och selektering. Författaren nämner bland annat att barn och unga inte får lika mycket istid och att det i längden kan resultera i att de väljer att sluta helt, trots sina stora hockeydrömmar. Men föreningen menar att de arbetar aktivt med frågan.

Enligt uppgifter till Kungsbacka-Posten släcker ledare i Hanhals IF barn och ungas stora hockeydrömmar genom toppning och selektering. Kommunen och ordförande i klubben har fått in ett mejl som tar upp några funderingar kring det.

Författaren skriver bland annat att en tidig särbehandling och selektering kan bidra till att barn och unga till slut väljer att sluta med hockeyn. Om alla inte får lika mycket speltid under matcher, cuper och träningar, hamnar de efter och känner sig också sämre. Man ska också ha pratat om ranking och vilka spelare som faller ut sämst – och sagt att dessa helst ska se sig om efter en ny förening, enligt mejlet.

Det är inte första gången hockeyklubben anklagas för detta – samma sak skedde redan förra året.

LÄS MER: Enkät: Det säger Kungsbackas unga om vaccineringen

”Det var ett allvarligt läge i förra året”

Peter Kronvall, som var ordförande vid det tillfället, såg mycket allvarligt på det inträffade och berättade att de hade påbörjat ett arbete under 2019 som handlade om att se över klubbens policy.

– Innan brevet kom till kommunen tillsatte vi en arbetsgrupp som ska jobba hårt med detta. Jag vill ha en välmående ishall och förening. Vi ska göra en analys om hur vi ska komma till rätta med det här. Hanhals ska vara en öppen och transparent förening där alla ska komma till tals. Alla ska ha samma förutsättningar, sa Peter Kronvall till Kungsbacka-Posten förra året.

Ulrika Granfors, kultur- och fritidsförvaltningens chef, bekräftar att det inte är första gången hon har fått in upprörda mejl från föräldrar vars barn spelar för Hanhals.

– Jag tycker att det var ett allvarligt läge förra året när vi var på den här frågan och då var det många föräldrar som hörde av sig, säger Ulrika Granfors, kultur- och fritidsförvaltningens chef och fortsätter:

– Men jag vill tillägga att de hade en god ambition och många förbättringsförslag.

LÄS MER: NHL-stjärnan istränar hemma i Kungsbacka – mitt i sommaren

Utbildningsnivån för tränarna är viktigt

Under tidens gång har klubben bytt ordförande och Peter Kronvall sitter inte längre med i styrelsen. Den 21 juni tillsattes en ny under ett årsmöte och den pucken landade på Henning Lagerbielke.

– Det stämmer till viss del att det har skett toppning, men Peter Kronvall drog i gång ett omfattande kulturarbete efter en incident som skedde innan jag gick in i klubben. Det här är något som kommer att ta tid och vi har en löpande dialog med kommunen. Några bitar har fallit på plats redan, men vi har fortfarande en bit kvar, säger Henning Lagerbielke.

På vilket sätt har ni jobbat med frågan?

– Vår viktigaste uppgift är att se till så att alla tränare når utbildningsnivån, så att alla vet vad som gäller och att vi följer det här åtgärdsprogrammet som Peter startade. Det handlar också om att skapa ett bredare kontaktnät med föräldrar och följa barns utveckling mer över tid, säger Henning Lagerbielke.

LÄS MER: Kraftig ökning av spelare i Hanhals tjejlag

Ulrika Granfors berättar att hon inte haft någon direkt kontakt med den nya ordföranden än, men att de kommer göra en uppföljning efter semestertiderna för att se vad resultatet blev.

– Just nu har vi möten med alla isföreningar eftersom vi ska bygga om, så det finns en pågående dialog. Jag ska höra med den nya ordföranden om hur arbetet har gått i den frågan. Men jag kan inte gå in och agera i en klubb om jag fått in ett mejl, det viktigaste här är att man kontaktar styrelsen och kallar till årsmöte, säger Ulrika Granfors.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.