Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraternas Johan Tolinsson tycker att genomfartstrafiken på Storgatan måste begränsas. Det fick den gamla debatten om bilfri innerstad att blossa upp igen.  Bild: Mats H Ljungqvist
Socialdemokraternas Johan Tolinsson tycker att genomfartstrafiken på Storgatan måste begränsas. Det fick den gamla debatten om bilfri innerstad att blossa upp igen. Bild: Mats H Ljungqvist

Han vill få bort biltrafiken förbi torget – ”Storgatan har blivit en smitväg”

Socialdemokraterna vill reglera biltrafiken förbi torget när den nya översiktsplanen ska klubbas i höst. Det skriver partiets andranamn Johan Tolinsson i en uppmärksammad insändare.
– Storgatan har blivit en smitväg för genomfartstrafik, säger han.

I bland annat Kungsbacka-Posten skriver Johan Tolinsson att Socialdemokraterna vill få bort genomfartstrafiken på Storgatan. Det är ett annat namn på bilister som inte har innerstaden som mål, utan som bara kör den vägen bort mot Lindens Torg och Söderstaden.

– Vi vet sedan länge att Storgatan blivit en smitväg, och så har det tyvärr varit länge, säger Johan Tolinsson.

I debattinlägget, som också undertecknats av Britt Tönnberg, Socialdemokraternas toppnamn i tekniska nämnden, vill partiet reglera genomfarten förbi torget. Det handlar om trygghet för fotgängare och barnfamiljer, och för de som bor i eller omkring torget.

LÄS MER: Hon tar strid mot kö-kaoset: ”Utopi tro att alla ska åka kollektivt”

– Att reglera genomfartstrafiken har man gjort i Falkenberg, i Kalmar och för den delen också Ströget i Köpenhamn. Där fungerar det utmärkt, så varför skulle det inte fungera i Kungsbacka, säger Tolinsson till Kungsbacka-Posten.

Kan komma i översiktsplanen

En eventuell reglering av trafiken får bli en fråga för den nya översiktsplanen, som klubbas politiskt under hösten.

– Men rent tekniskt så finns det tusen lösningar om man vill reglera genomfartstrafik, säger Tolinsson.

Han poängterar att det inte handlar om att förbjuda bilar i innerstaden och att alla regleringar ”måste ske i samråd med handlare och andra aktörer” i stadskärnan. Och en bilfri innerstad är ”mer av en vision för framtiden”, enligt Tolinsson.

Men insändaren väckte debatt i sociala medier, där tanken på att begränsa biltrafiken genom centrum mötte hårt motstånd. Johan Tolinsson är inte förvånad.

– Den förra trafikchefen i Kungsbacka, en man med lång erfarenhet, brukade säga att ’det är ett beteende som Kungsbackaborna har, att alltid ta vägen förbi torget’. Vi politiker kan planera och bygga trafikleder så mycket vi orkar för att avlasta innerstaden, men ändå minskar inte genomfartstrafiken, säger han.

Vill ha samsyn

Och frågan om bilfri innerstad, eller en reglering av biltrafiken, är inte ny. Johan Tolinsson menar att det ändå borde gå att hitta en politisk samsyn.

– Både Liberaler och Centerpartister har tidigare haft liknande tankar. Det är nog egentligen bara Moderaterna som inte varit riktigt tydliga med vad de vill, säger han.

Moderaternas gruppledare i fullmäktige, Emanuel Forsell, tycker att frågan om bilfri innerstad känns uttjatad.

LÄS MER: Socialdemokraterna: Ta bort all genomfartstrafik på Storgatan

– Bilen är bra och väldigt många är beroende av bilen. Det måste vi politiker ha respekt för och det finns inget självändamål i en bilfri innerstad. Min bild är att den här debatten nu återkommer för ungefär sjuttonde gången, säger han.

”Uttjatad populism”

Forsell är en av de toppmoderater som nyligen gick ut och lovade stora framtida satsningar på vägnätet i och omkring stadskärnan.

– Vi har full respekt för att människor måste ta bilen in till stan och att de då behöver parkeringar nära. Att som socialdemokraterna då kräva att detta ska skrivas in i översiktsplanen är bara uttjatad populism, säger Emanuel Forsell.

Han påminner också om att möjligheten att reglera och begränsa biltrafiken förbi torget egentligen är tekniska nämndens ansvar.

LÄS MER: M-utspel om trafiken: ”Vi satsar på vägarna i stadskärnan”

– De har möjlighet att ta de besluten på egen hand. Det har de redan gjort på till exempel Norra Torggatan, som är gågata, och på Kyrkogatan, där det satts upp olika fartdämpande åtgärder. Vill tekniska nämnden ha fler bilfria stråk så är det bara att besluta om det, det kräver inga nya fullmäktigebeslut, säger Emanuell Forsell.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.